твоята гледна точка
Шефът гори, ако не внася осигуровки
Автор Vnews, добавено на 16.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Шефът, а не фирмата, ще гори за невнесени умишлено осигуровки. В новия Наказателен кодекс се предвиждаше затвор до 8 години за работодатели, които умишлено укриват осигуровки в особено големи размери. За по-малки нарушения лишаването от свобода е до 6 г.

След като обаче бизнесът остро възрази срещу готвените промени, от правосъдното министерство съобщиха, че ще има корекции на текстовете. Според тях думата „работодател“ ще отпадне от проекта в раздела „Престъпления против осигурителната система“. В новия вариант ще бъде записано само „длъжностно лице“. Под това понятие юристите имат предвид човек, на когото е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно служба в държавно учреждение или ръководна работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец. „С други думи шефът ще носи отговорност, а не фирмата. Целта е да се конкретизира максимално ясно какво значи умишлено укриване или неплащане на осигуровки и кой точно носи вина за деянието“, допълниха юристите. И уточниха, че същите наказания ще важат и за невнесени здравни осигуровки от страната на длъжностното лице.

„Съгласие за криминализиране на деянието работодателите са дали още в началото на 2012 г. А синдикатите са настоявали за това още от 2010 г.“, поясни правосъдният министър Зинаида Златанова след заседанието на кабинета, който прие новия Наказателен кодекс. „В ЕС няма наказателна отговорност за неплащане на осигуровки, но в ЕС няма такава сива икономика, като в България“, каза още Златанова.

Освен тази промяна в чл. 339 на проекта за нов НК отпада и лишаването от свобода при налагане на цензура, остава само глоба. Спорният текст за фотографирането също ще бъде премахнат.

„Това е вторият най-важен закон след конституцията и той има отношение към абсолютно всеки един гражданин на страната“, каза правосъдният министър и допълни: „Истинските дебати ще бъдат в Народното събрание, където е възможно да се правят още промени“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото