твоята гледна точка
Клонират „Пирогов“ на 11?
Автор Vnews, добавено на 15.01.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Реформата в спешната помощ стартира. В момента работим по анализа на оборудването, необходимо във всички болнични комплекси за спешна помощ. На територията на цялата страна ще бъдат изградени 11 малки Пироговчета. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Тя обясни, че броят им не е случаен, а резултат от анализ на територията на страната, население, терен. Всичко това е необходимо, за да може пострадалия най-бързо да достигане до лечебно заведение, в което в пълен обем да се осъществят мерките за спасяването на живота му. Министър Андреева уточни, че в изготвянето на концепцията за спешната помощ са участвали както лекари от спешната помощ и директори на спешни центрове, така тя е била одобрена и от кметове по региони.

Във всеки от новоизградените комплекси ще има един и същи вид апаратура и кадрова обезпеченост. „Още тази година стартираме процедурите за закупуване на линейки. Ще обновим около 10-15 % от автомобилния парк и така ще бъде всяка следваща година. Амбицията ни е до края на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови“, допълни г-жа Андреева.

Министърът на здравеопазването подчерта, че най-трудната задача е с намирането на кадри. Тя посочи, че недостиг има и в рамките на ЕС, където дефицитът е от над 1 млн. лекари. „Колегите в ЕС заминават в САЩ, Канада, Япония, а българите в ЕС“, допълни тя. Според нея решението на този проблем касае заплащането.

„Изключително важно е в здравеопазването да няма политически моменти. Реалната реформа спря в началото на 2000 г. Оттогава слушаме само констатации – лекарите намаляват, апаратурата ни е слаба, болниците ще фалират, а същевременно се раздават безконтролно разрешителни за лечебни заведения“, изтъкна министърът на здравеопазването. Лекарите не получават адекватно заплащане, в по-малките населени места има тежък кадрови проблем, няма достатъчно апаратура, уважението към лекаря изчезна.
„Реформата е един скъп проект, но за мен всяка цена в здравеопазването си заслужава“, заяви министър Андреева. „Аз лично съм водила разговори с директорите на дирекцията по здравеопазване и регионално развитие в ЕК и имам тяхната подкрепа“, допълни Таня Андреева. Тя посочи, че реформата предвижда и обучение на диспечерите и увеличаване броя на кол центровете. „Всички, които имат нужда от спешна помощ ще я получат в тези комплекси, допълни още министърът на здравеопазването.

На въпрос за увеличението на заплатите в сферата на здравеопазването Таня Андреева посочи, че за лекарите то ще бъде към 15%, за специалистите здравни грижи – 10% и за шофьорите и парамедиците – 5%. Тя прогнозира, че до две години реформата в спешната помощ ще бъде завършена.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото