твоята гледна точка
Депутат пое 50-годишен имотен спор
Автор Vnews, добавено на 15.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

50-годишна съдебна сага, свързана с право на строеж, стана повод потърпевши варненци да потърсят съдействието на народния представител от ПП ГЕРБ Емил Радев. Сложният юридически казус се заплита около парцел на улиците „Проф. Николай Державин” и „Македония”, отчужден през 1962 г. През годините част от собствениците са обезщетени, имотът е бил обект на покупко-продажба, но в последствие неправомерно е издаден акт за държавна собственост. Това се случва, въпреки че потърпевшите са станали собственици на апартаменти, както и на идеалните части от парцела, върху който е построен жилищният блок, и имат надлежно оформени нотариални актове и решение на Варненския градски съвет. Проблемът произтича от отказа на Агенцията по кадастъра да впише границите на имота, жалват се собствениците, въпреки че община Варна им е предоставила всички изискани от тях документи. По думите им преписката удря на камък в Областна администрация, защото никой не иска да деактува неправомерно съставения акт за държавна собственост.

„Промените, предложени от ПП ГЕРБ в закона за кадастъра и имотния регистър бяха отхвърлени, но можеха значително да облекчат процедурите за собствениците и да им спестят таксите за оправяне на грешките, които не са допуснати по тяхна вина в кадастралните карти. Надяваме се, че предложенията ни ще бъдат разгледани отново”, коментира Емил Радев.

В рамките на приемния си ден юристът консултира граждани и във връзка с наследствени казуси. Във фокуса на разговорите бе и сигнал срещу местната структура на Дирекцията за строителен контрол, която въпреки влязло в сила съдебно решение, от години отказва да вземе отношение относно незаконна пристройка в „Одесос”. Градежът неправомерно е узаконяван на два пъти от архитекти на района, твърдят засегнатите собственици, които вече планират да сезират прокурата, Висшия съдебен съвет и инспектората към него и дори да търсят правата си в съда в Страсбург.

За правна помощ към депутата от ГЕРБ се обърна и едноличен търговец, който преди време си купил магазинче от фирма-приватизатор, но имотът се оказал ипотекиран. Цената по приватизационната сделка и досега не е платена, а реалният собственик е задължен към Агенцията за следприватизационен контрол, въпреки че изцяло е заплатил стойността на имота. В момента предстои магазинчето да бъде продадено от частен съдебен изпълнител за покриване на приватизационните задължения от преди повече от 12 години. „Вече над 15 години държавата не е въвела ефективен механизъм за събиране на просрочените задължения по приватизационните сделки, а само механизъм за вписване на служебни ипотеки върху имоти, които от дълги години са собственост на трети добросъвестни лица”, коментира Емил Радев.

Съдебни казуси бяха поставени и в рамките на приемния ден на народния представител от ПП ГЕРБ Красимира Анастасова. Граждани обсъдиха с нея процедурата по ликвидиране на съсобственост.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото