твоята гледна точка
Чобанов обеща: Две трети от инвестиционния фонд отиват за общините
Автор Vnews, добавено на 15.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Местната власт ще получи 350 млн. лв., а централната – 150 млн. лв. от новата инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Това обеща финансовият министър Петър Чобанов. Той повтори, че финансирането няма да е повече от 15 млн. лв. за общински проект и 30 млн. лв. на министерствата.

Това обаче не е разписано изрично в правила за отпускането на средствата, които бяха одобрени от правителството в сряда. Постановлението беше публикувано за обществено обсъждане миналия петък.

В същото време стана ясно, че само Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с програма за ремонт на пътища за 240 млн. лв., което е близо половината от бюджета на инвестиционния фонд. Проектите на министерствата на регионалното развитие, на транспорта, на околната среда и на правосъдието, заедно с този на АПИ, пък общо надхвърлят 410 млн. лв. От думите на финансовия министър обаче не би трябвало това да се случи.

„Не мисля, че програмите на министерствата като обща сума ще надхвърлят 150 млн. лв., т.е. останалите 350 млн. лв. образно казано ще бъде насочени към населените места“, каза Петър Чобанов. Той обеща парите да стигнат до общините, защото не мисли, че ще има предсрочни парламентарни избори.

„Голяма част от общините не могат да се похвалят с голямо финансиране. Мисля, че сега ще могат да се възползват“, каза финансовият министър.

Лека корекция

Единствената промяна в постановлението с правилата на новия инвестиционен фонд за двата работни дни е добавянето на още един критерий при оценяването на проектите – дали те ще генерират заетост, стана ясно от думите на Чобанов.

Останалите десет изисквания към проектите са доста общи и субективни. Те ще се оценяват по това дали отговарят на програмата на правителство, по очаквани ефекти, реалистично финансиране, капацитет за изпълнение в срок, принос за икономическото развитие на национално, регионално и местно ниво, намаляване на различията, добавена стойност.

„Не мисля, че критериите са неясни. Те са достатъчно на брой, ясни са и са насочени към намаляване на регионалните диспропорции“, каза Петър Чобанов.

Кабинетът ще одобрява проектите на оперативно заседание

Финансовият министър ще оглавява междуведомствения съвет, който ще прави подбора на проектите. Последната дума кой колко да получи обаче ще бъде на правителството. То ще одобрява списъка с проекти. Това обаче ще се случва на оперативно заседание на кабинета, стана ясно от думите на Чобанов. Така дискусията между отделните министри ще остане скрита за общественото, защото стенограми от оперативните заседания не се публикуват.

Очаквам до месец списъкът с одобрените проекти да е факт, каза Чобанов. По думите му правителството иска максимално бързо да одобри възможно най-много проекти, за да има време за процедурите по обществени поръчки.

Областните управители не могат да връщат проекти

Областните управители, които се явяват междинно звено между общините и правителството, нямат право да отхвърлят проекти, каза Чобанов. От думите му стана ясно, че губернаторите, които са назначени от премиера, са длъжни да внесат всички постъпили при тях общински проекти в междуведомствения съвет.

„Очаквам областните управители да представят на междуведомствения съвет голям брой проекти“, каза финансовият министър.

Според него общините няма да имат проблем с попълването на апликационната форма за кандидатстване, защото тя е пределно ясна и улеснена.

 

Северозападният регион с предимство

Според одобрените от правителството правила предимство ще имат проекти, които не могат да се възползват от други източници на финансиране, като например средства от европейски и международни донори.

От думите на финансовият министър стана ясно обаче, че акцентът ще бъде поставен върху най-бедния регион в ЕС – Северозападния, от където родом е председателят на парламента Михаил Миков.

Чобанов каза, че най-голяма нужда от финансиране има Северозападна България. София също няма да бъде изключена от участие в програмата, защото и столицата има нужда от пари, но категорично пари ще има и за малките общини, каза финансовият министър.

Общините, чиито проекти бъдат одобрени за финансиране, ще получат парите след като са изпълнили дейностите по проектите, каза Чобанов. Авансово няма да се плаща нищо, а само на базата на представени фактури, обясни той.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото