твоята гледна точка
Скандали и оставки тресат „Градски транспорт“
Автор Vnews, добавено на 14.01.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Свилен Камбуров, който е член на борда на директорите в „Градски транспорт“ ЕАД, е депозирал молбата си за напускане, съобщава сайтът „Интриги.бг„. Решението е лично, но са изброени причините, довели до него. Позовавайки се на свои източници, изданието твърди, че и втори член на Съвета на директорите – Георги Казаков, е депозирал молбата си за освобождаване. 
Камбуров, Ивайло Иванов и бившя прокурист на дружеството Веселин Михайлов, бяха назначени в съвета на директорити на сесия на ОбС през август 2012 г. През февруари Михайлов напусна борда и бе заменен от Георги Казаков. Решението за напускането на Михайлов до голяма степен припокрива мотивите и на Камбуров.
В писмената си молба за освобождаване от длъжност Камбуров изброява 16 проблема, които отдавна не са тайна за никого и, въпреки това, не са взети мерки за решаването им.
Камбуров и Казаков твърдят, че дружеството се управлява еднолично, решенията на Съвета на директорите не са изпълняват от изпълнителния директор и от прокуриста. По същия начин се провалят конкурси или се провеждат без необходимата прозрачност. Всичко това се оправдавало с „Нареждания отгоре“, като е споменато, че председателят на ОбС отказва да освободи служители с доказани нарушения.
„Каква е причината да се спрат да излизат по линиите повече от двадесет от новите автобуси “СОЛАРИС“ при  условие, че са се движили не повече от 20 дни? Кой и защо ги спира точно преди сесия на ОбС и хвърля вината на СД? Каква е причината автобусите да нямат километражи? Как се отчита пробег, амортизации, техническо обслужване? Кой и как определи шофьорите които ще експлоатират новите автобуси,  спазени и изпълнени  ли са дадените от Съвета на директорите указания? Кой управлява еднолично “Градски транспорт“ ЕАД, а се крие зад Съвета на директорите?“. Това са част от въпросите, които Казаков поставя.
Самият Прокурист, освен да върти интриги и да получава заплата, ползвайки автомобил с гориво за сметка на дружеството, пилеел парите за синдикална дейност, смятат допозиралите молбите си за освобождаване. Това се случвало, въпреки изричната забрана от Съвета на директорите.
Изпълнителният директор и Прокуриста от месеци не са правили отчет за извършената дейност, въпреки, че са задължени да го правят ежемисечно.
Нищо не е направено и по решенията за изготвяне на бизнес-план, намаляване кражбите на гориво и продажбата на фалшиви билети.
Сред извършените нарушения Камбуров съобщава и за директни преговори между изпълнителния директор и прокуриста с бъдещ изпълнител на обществена поръчка за доставка на гуми. Традиционно и това било оправдано с „Нареждане отгоре“.
За всички е ясно, че едноличното управление, на което и да е дружество, още повече от партийни функционери, а не от професионалисти, няма как да доведе до дивиденти, твърдят напускащите.
Очакваме да видим реакцията на компетентните органи и още колко борда ще се сменят до края на мандата и дали с нещо към добро ще се промени съдбата на „Градски транспорт“ ЕАД.
Двете молби ще бъдат внесени и разгледани на редовна сесия на ОбС.
Междувременно стана ясно, че шофьори от общинската фирма-превозвач са в готовност днес да протестират срещу безобразието да возят варненци през януари в автобуси с летни гуми.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото