твоята гледна точка
Болници изнудват пациенти с бележки за кръв
Автор Vnews, добавено на 14.01.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Болници изнудват с бележки за дарена кръв роднини на пациенти преди операция. Подобно изискване не фигурира в нито един нормативен документ и е незаконно, установи репортерска проверка. Практиката е въведена от 1988 г., когато за пръв път започва да се усеща кризата за кръв. Тя стана „задължителна”, след като в началото на 90-е на болниците бяха наложени лимити за потребление, над които те трябва да плащат символична сума на центровете за кръв, плазма и кръвни продукти, поясниха хематолози.

Данните показват, че независимо от хилядите операции, изискващи кръвопреливане, нито една болница в страната от години не е надвишила лимита и не е платила нито лев на центровете. Увеличаване на кръводарителите има в страната, отчитат хематологичните центрове. Особено по време на кампаниите в университетите, буквално има бум на желаещи да дарят, за да спасят нечий живот. Това съобщи д-р Васил Сливов от Националния център по трансфузионна хематология вчера. Само за една година броят им в София е скочил с 1500-2000 човека, предимно студенти. По думите на д-р Сливов, броят на кръводарителите нараства с 1% на всеки дванадесет месеца.

250 човека са дали кръв само за два дни в столицата по време на акция, организирана в търговски център на 11 и 12 януари.  Данните за общия брой кръводарители през миналата година все още постъпват за обработване от регионалните центрове в националния, но първите впечатления на хематолозите са, че те са се увеличи значително.

Системата дава възможност да се проследява в реално време кой дарява кръв, колко пъти, за какъв период от време, има ли заболявания, същевременно кой пациент получава кръв по време на операция, в кой кръвен център каква налична кръв и кръвни продукти има, обясни д-р Сливов, който е координатор на проекта за новата технология. Специалистът обясни, че оптималният срок между две кръводарявания е два месеца, но не са малко случаите, в които желаещи даряват кръв през по-кратки периоди в различни кръвни центрове. Те са предимно от хората, които продават бележките за взета кръв на нуждаещи се.

В регистъра на системата ще се вписват и всички заболявания, “уловени” при преработката и тестването на кръвта. По този начин системата ще сигнализира, че съответният кръводарител не може да дарява. Сега лица с ХИВ, хепатит и венерически заболявания стават незаконни кръводарители срещу заплащане. Тя на практика обаче се изхвърля, след като бъде тествана. Заразените обаче отново търгуват материала си в други центрове и взимат пари за бележки от близките на болни, разказаха лекари хематолози.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото