твоята гледна точка
Има ли паник бутон държавата?
Автор: capital.bg, добавено на 11.01.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

С един куршум – три заека

На 27 декември м.г. Иван Великов обжалва пред Административния съд в града всички решения, взети по време на сесията на общинския съвет, състояла се две седмици по-рано. Мотивите му за това бяха формални. Първият от тях – провеждането на заседанието в петък вместо в сряда, както е регламентирано в правилника на общинския съвет. Вторият – че преди гласуване не са били изслушвани вносителите на съответните решения. Смяната на турските географски наименувания в общината с български се оказа най-ефектното сред тях.

Справка с протокола от сесията, състояла се на 13 декември м.г., варненският общински съвет е гласувал актуализацията на бюджета за 2013 г., намаляването на такса смет, пътния данък и туристическата такса за висококатегорийните хотели. Друго важно решение е това за избор на общински представител в общото събрание на местното ВиК дружество.

„Великов застреля три заека с един куршум“, шегуваха се по повод на отменената сесия съветници от управляващото мнозинство  в съвета, доминиран от ГЕРБ. Ключ към шегата им дават два факта от професионалната и политическата биография на варненския областен управител.

Първият – че до преждевременната смяна на бившия варненски кмет Кирил Йорданов през март м.г. Великов оглавяваше правния отдел в администрацията му. Вторият – че както сам твърди, е действащ член на БСП и активен вътрешнопартиен враг на Борислав Гуцанов – народен представител от левицата и бивш лидер на градската организация на партията.

Като оспори решенията, взети от общинската сесия на 13 декември, Великов най-напред създаде куп проблеми на ГЕРБ във Варна – най-сериозния политически противник на партията си. Освен това сериозно обърка сметките на наследника на Йорданов Иван Портних (ГЕРБ), като блокира или поне за дълго отложи актуализацията на местния бюджет, намаляването на таксата смет, на пътния данък и туристическата такса.

С отмяната на избора за общински представител в дружеството ВиК Иван Великов пробва да осуети подготвяната смяна на директора му Николай Вълканов. За това според активисти на БСП във Варна отдавна настоявал Борислав Гуцанов.

Накрая, връщайки за прегласуване решението за смяна на турските географски названия с български, Иван Великов буквално подпали фитила на националистите, давайки енергия за електорална мобилизация на ДПС след трудните месеци, които партията преживя. И преди нелеките, които я очакват.

Паник бутон

Дочул свадата в края на миналата седмица, Сидеров побърза да хване самолета за Варна. За него изборите в средата на следващата година са важни. Спасителни дори! А кампанията му за тях макар и край вълните на Варадеро започна зле.

Сред многогласието на активни граждани и ранобудни студенти за Волен и останалите националисти има само едно печелившо поведение – да крещят силно, за да бъдат видени ясно. Затова на 3 януари пред камерите на всички национални телевизионни канали във Варна Костадинов неочаквано изостави имиджа си на „интелигентен ксенофоб“, за да се превърне в обикновен уличен гамен. Пак по същата причина Волен Сидеров най-напред се държа просташки в облаците, реши да се сбие с полицай на земята, а после прокле медиите три пъти, преди да им предложи „да покаже фалоса си, ако трябва“.

В претъпканата ложа на националистите у нас със сигурност имат още много „блестящи идеи“ за предстоящите им предизборни кампании. За да ги спре, държавата най-напред трябва сама да натисне паник бутона си. А след това да очертае ясната граница на недопустимото.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия, рапортува кметският пресцентър […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 

Иран пусна късно снощи рояк от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си директно нападение […]

 
 

към началото