твоята гледна точка
Мутанти изплуваха по Западното Крайбрежие
Автор: Varnautre.bg, добавено на 10.01.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За гигантски калмари, открити на брега на Калифорния, съобщава американското издание The Lightly Braised Turnip. Учените подозират, че тези размери са плод на Радиоактивен гигантизъм. За втори път през последните месеци, гигантско морско създание е изхвърлено на брега в Калифорния. Първо беше рядък oarfish нараснал до невероятните 100 фута дължина (риба, подобна на змиорка с червени перки, най-големите известни досега видове са до 18 фута).

Размерите на калмарите, изхвърлени на брега в Санта Моника, са огромни – сто и шестдесет фута от главата до върха пипало. Тези гиганти са различни морски животни, но експерти смятат, че те споделят едно важно сходство: и двете същества идват от водите близо до ядрената електроцентрала Фокушима Даи-Ичи в област Футуба Япония.

Учените смятат, че след катастрофа 2011 в АЕЦ Фокушима неизвестен брой морски създания са започнали да страдат от генетични мутации, които са причинили неконтролиран растеж, активиран от Радиоактивния гигантизъм.

Според директора на Парка „Санта Моника“ Синтия Бърд създанието ще бъде нарязано на парчета и транспортирано до лаборатория в Scripps Research Institute, където ще бъде изследвано.

Въпреки че все още не е добре проучен, се смята, че Радиоактивният гигантизъм се получава, когато лъчите предизвикват промени в регулиращи растежа части на ДНК на засегнатите организми. Когато растежните регулатори не успяват да контролират клетъчния растеж, един организъм може да достигне много пъти по-големи от нормалния за вида си размер на тялото.

Местният експерт по Радиоактивни гигантизъм от Santa Марино College – професорът по биология Мартин Грим, твърди, че от ядрената катастрофа може да се извлекат някои неочаквани ползи. „Тези същества ни дават възможност за изучаване на Радиоактивния гигантизъм „, казва той. Грим вярва, че овладяването на радиоактивни гигантизъм може да се използва подобно на овладяването на атома да създаде атомна енергия. „Представете си една риба тон, която може да изхрани цял град с размерите на Остин, щата Тексас, казва той. Това са възможностите на Радиоактивния гигантизъм“.

Въпреки възторга на учените местните жителите са загрижени от факта, че второ мутирало създание изплува на повърхността. „Преди ние се притеснявахме само дали ще намерим място за паркиране, когато отиваме до плажа, казва Маркиз Грифон. Сега обаче трябва да се тревожим и че Годзила идва към нас“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото