твоята гледна точка
Само гъркините пушат повече от българките
Автор Vnews, добавено на 08.01.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Въпреки строгите забрани за пушене, броят на пристрастените към вредния навик в световен мащаб се увеличава. А българките заемат второ място сред пушещите представителки на нежния пол, като отстъпват първенството само на гъркините.

Това показват данните от проучване на Института за измерване и оценка на здравето на Вашингтонския университет. Изследването обхванало населението на 187 страни.

През 1980 г. пушачите в света са били 721 милиона, а през 2012 г. скочили на 967 милиона. Въпреки увеличението в броя на пушачите, в процентно изражение почитателите на цигарите намаляват. Докато през 1980 г. са били 30% от населението, днес са 24%. Тези факти изследователите обясняват с нарастването на глобалното население през последните 50 години, както и скокът на пушачите в някои страни като Русия и Китай.

Най-голямо повишаване на броя на пристрастените към вредния навик се наблюдава в развиващите се страни, установило още проучването.

Първенец по мъже пушачи през 2012 г. е Източен Тимор (61% от мъжкото население), следван от Индонезия (61%), Армения (57%), Русия (51%) и Кипър (48%).

По брой на пушачки първа е Гърция (34,7% от женското население), следвана от България (31,5%), Австрия (28,3%), Франция (27,7%) и Белгия (26,1%).

Като цяло мъжете в световен мащаб, които всеки ден палят цигара, са 31%, или с 10% по-малко в сравнение с 1980 г. За представителките на нежния пол числата са съответно 6,2% през 2012 г. и 10,6% през 1980 г.

С 26% скочил и броят на изпушените годишно цигари в световен мащаб в сравнение с три десетилетия по-рано. Изследователите изчислили и по колко цигари средно консумира един пушач за ден (по данни за 2012 г.). Първенец се оказва Мавритания – 41 папироси дневно. Следват Саудитска Арабия (35) и Тайван (32).

Проучването отчита и кои са страните, в които забраните за пушене са дали най-добър резултат. Това са Исландия, Мексико и Канада, в които от 1980 г. досега рестрикциите намалили с 3% броя на пристрастените.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива на затопляне, като международните климатични цели ще станат неизпълними, освен […]

 

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на […]

 

През тази седмица в понеделник и вторник и събота прогнозата е за слаби смущения в геомагнитното поле. Причината за тях е […]

 
 

към началото