твоята гледна точка
Областният атакувал сесията заради ВиК, той отрича
Автор Vnews, добавено на 07.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Смяната на директора на ВиК-Варна най-вероятно е истинският повод Областният управител на Варна да обжалва всички решения на сесията на Общинския съвет от 13 декември. Това става ясно от второ писмо до съда, депозирано от областния управител в последните часове на 27 декември, информира varnautre.bg. Около 16 часа на последния ден от срока за обжалване на решенията от 13 декември Иван Великов първо внася в Административния съд заповед за обжалване на цялата сесия. Минути по-късно той официано информира Окръжния съд за решението си и посочва, че сред решенията на обжалваната от него сесия е и това за упълномощаване на предаставител на Общинския съвет на Варна в Общото събрание на ВиК. Според Иван Великов това прави участието на този представител на местната власт в гласуването за смяната на управителя на водното дружество Валентин Вълканов нелигитимно. Този факт, според областния, трябва да спре обжалването на рокадата във ВиК, постъпило от страна на общината, която е акционер в дружеството. Съдът обаче не приема довода на губернатора-юрист тъй като делът, представяляван от избрания общински съветник, е миноритарен.

Общото събрание на ВиК се състоя на 21 декември – седмица след злополучната сесия на 13 декември-петък. Дружеството е с 51% държавно участие, а против смяната директора гласува единствено представителят на Община Варна, която притежава 38% от акциите. Така за нов управител отново беше избран Пламен Стоянов, когото мажоритарният собственик се опитва да наложи за втори път. Само преди няколко месеца, на Общо събрание, държавата отново гласува Вълканов да бъде сменен от Стоянов. Общината обаче обжалва и в момента тече производство. Така първия път Стоянов не успя да стане директор на водоразпределителното дружество. Сега сценарият се повтаря тъй като Общината отново внесе жалба.

Очевидно за да не афишира ролята си в налагането на това политическо назначение Великов не обжалва конкретното решение, касаещо ВиК, а предпочете да събори цялата сесия. Формален повод за това той намери във факта, че сесията се е провела не в сряда, както е според правилника, а в петък. Правилникът обаче допуска провеждане на пленарно заседание в който и да е работен ден от месеца с решение на председателския съвет, каквото, според него, нямало в документите на сесията. Никъде в нормативните документи обаче не е записано, че на областния управител трябва да се предоставят и протoколите от заседанията на председателския съвет, а от областна администрация не е постъпило искане или дори питане по въпроса, провери varnautre.bg. Другият мотив на Великов е, че по време на сесията не били изслушвани вносителите на предложенията и не била оповестявана позицията на ресорните комисии, въпреки че решенията се взимат след като председателите на комисии изчитат в залата как са гласували членовете им по време на предварителните заседания. Практиката вносителите да се изслушват само при възникване на дебат по предложението и по искане на някой от съветниците не противоречи на правилника и се спазва от години в Общинския съвет, включително и в периода, когато Великов оглавява правната дирекция на Общината.

Решението на областния управител да обжалва не отделни решения, а цялата сесия, е прецедент не само за Варна, а за цялата страна.

По-важните решения от сесията преди 2 седмици, които „изгоряха“ покрай налаганата от определени кръгове в БСП смяна на управителя на ВиК, са приемането на актуализацията на бюджета за 2013 г., преименуването на области с турски имена в околностите на града, намаляването на такса смет, на туристическата такса за 5-звездните хотели, на данъка за автомобилите.

Актът на Иван Великов е особено неприятен за хората, които са имали намерение да платят данък сгради и такса смет наведнъж още до края на април, за да се възползват от 5% отстъпка. Сега те могат да платят по старата тарифа и да чакат решението от 13 декември да влезе в сила, за да им бъде преизчислена сумата, която общината ще трябва да им върне с цената на ново разкарване по гишетата.

Спирането на актуализацията на бюджета за 2013 г. води до забавяне в приемането на новия бюджет за 2014 г, което трябваше да стане през януари. Това води до безотговорно парализиране на работата на общинската администрация на втория по големина град в България, коментираха пред varnautre.bg юристи. Очакваната за 8 януари нова сесия на общинския съвет – втората сряда от месеца, както е по правилник, не беше насрочена в последния възможен за това ден – петък, 3 януари. Засега не е ясно кога и дали Общинският съвет ще се събере да прегласува решенията си от 13 декември. Има вероятност местният парламент да остави съдът да се произнесе по мотивите на областния управител, с които той обжалва гласуванията им отпреди месец.

Днес областният управител Иван Великов заяви на спешно свикан брифинг, че е върнал решенията на цялата сесия на Общинския съвет единствено заради нарушения на процедурите и това няма нищо общо нито с конкретното решение за преименуване на варненски местности, нито с някое друго. На конкретен въпрос дали е свързано това обжалване с общото събрание на ВиК той отговори, че за първи път чува тази версия и тя няма общо с истината.

Губернаторът заяви още, че е нужно Общинският съвет да работи прозрачно, без да лишава варненци от правото им да упражняват контрол. Като основни аргументи да върне сесията Великов посочи липсата на изчитане в залата на становищата на комисиите, протокол от която би могъл да стане достояние на варненци чрез сайта на общината.

Областният управител обясни още, че смяната на деня на провеждане на сесията от сряда на петък също не е маловажно нарушение на правилника. „Спазването на това правило дава възможност на гражданите да упражняват контрол, затова те трябва предварително да могат да планират своето присъствие в залата“, изтъкна Великов. Той посочи, че в неговите правомощия е единствено да атакува само процедурата по вземане на решения, а на местния парламент съответно да именува местности, улици и площади с общинско значение.

Великов увери, че няма тенденциозно отношение, а се поставя ново начало. Предстоят срещи с председатели на общински съвет в цялата област, на които ще бъде обяснено как е редно да се работи.

„Ако Общинският съвет във Варна прегласува върнатите решения, аз ще го приема, стига да са спазени процедурите“, каза Великов и за пореден път посочи, че няма намерение да подаде оставка. Той не изключи възможността да върне отново решения на общински съвети, ако открие допуснати нарушения.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото