твоята гледна точка
Областният на Варна вдигна жълт картон на съветниците
Автор Vnews, добавено на 02.01.2014 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Областният управител на Варна Иван Великов, който между празниците вкара в съда всички решения, приети на последната сесия на Общинския съвет, и бе атакуван за политическа атака срещу градските законотворци, обясни действията си. Остро. И безапелационно. В открито писмо до медиите Великов декларира директно, че вдига жълт картон на съветниците.

Ето и мотивите:

Днес преди всичко искам да пожелая здрава, честита  и успешна нова година на всички български граждани. Като държавник, обаче, си давам сметка, че ние сами ковем своите успехи и благоденствие, а това в още по-голяма степен важи за политиците, които са натоварени с отговорността за хиляди човешки съдби. Тъкмо в духа на новото начало, бих искал да внеса яснота по отношение на върнатите с моя заповед решения на Общински съвет-Варна от сесията проведена на  13 декември 2013г.

Тъй като властта на политиците произтича от хората и следва да работи в тяхна услуга, ще обясня кратко и понятно мотивите за връщане на гореспоменатите  решения. Цялото заседание на Общински съвет – Варна страда от два основни порока, които са в разрез приетия от самия общински съвет „Правилник за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация”, а именно:

  • ·         Проектите за решения се обсъждат и гласуват, след като общинският съвет изслуша водещата общинска комисия и становището на вносителя (чл.33,ал.2)
  • ·         Заседанията на общинския съвет се провеждат втората сряда на месеца или по решение на Председателския съвет (чл.45,ал.4)

След преглед  на протокол № 26 от заседанието на Общински съвет Варна безспорно се установи, че председателите на комисии изчитат директно  проекта на решение, без  преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията  и да вземат отношение по същество. В допълнение се регистрира фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно – във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет. Гореизложеното е в разрез с Принципа  за последователност и предвидимост, залегнал в Административно Процесуалният Кодекс и косвено обезсмисля „открития“ характер на заседанията, тъй като гражданите трудно биха могли да планират своето присъствие и осъществяването на пряк контрол върху местната власт.

Във връзка със съществените процесуални нарушения върнах за преразглеждане цялата сесия като отделните решения в нея не са разглеждани и няма да бъдат разглеждани от мен по същество преди да съм уверен, че са спазени всички законови изисквания. Протестите през изминалата година бяха с искания за повече прозрачност и граждански контрол и смятам, че всички трябва да уважават недвусмислената народна воля. Вдигам жълт картон на Общински съвет Варна поради занижаване качеството на неговата работа, неглижиране на функциите и пренебрегване на цялостния обем от отговорности.

Съгласно   Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител има право и задължение да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. В тона на училищния жаргон на един млад общински съветник ще подчертая, че няма нищо „идиотско“ в това. Не съществува  малко нарушение. Правилата са, за да се спазват и дори общинските съветници трябва да се съобразяват с постановените норми. Обратното означава анархия!

Като гражданин недоумявам как сред повече от 80 върнати едновременно за преразглеждане решения на преден план в медиите бе изтъкнато конспиративното подозрение, че актът цели запазване на регионалните топоними в настоящият им вид. Със същата сила аз мога да си позволя да допусна, че сесията на общинския съвет е проведена преднамерено порочно, за да могат някой съветници да избягат от политическа отговорност, бидейки с ясното съзнание, че в изпълнение на законовите си задължения ще оспоря процедурата.

Като политик обаче съм длъжен да предположа, че в конкретния случай наблюдаваме опит за реанимация на изветрял вече политически имидж. При други обстоятелства не бих си позволил да влизам в задочна комуникация, която единствено легитимира това лице, но не мога да бъда безучастен, когато някой ползва етническата карта за генериране на политически рейтинг. Затова Ви алармирам и настоявам всички да подхождат отговорно и зряло.

Що се касае за провокациите, че моята заповед спира изпълнението на заложените по-ниски такси за смет и данък за автомобил, искам да успокоя варненци, че в отговор на издадения от мен акт, в 14 дневен срок общинския съвет трябва да прегласува решенията. Това означава, че са налице всички предпоставки до 20-и януари, при изрядна процедура, да бъдат приети съответните решения, а както запознатите знаят, преди тази дата и без друго е невъзможно да се плащат данъци. Използвам случая също да приканя общинските съветници да работят по-енергично и всеотдайно през 2014-а година и да вземат своевременно важните решения, което би означавало най-малкото да не допускат месец без сесия, а при нужда да насрочват и извънредни такива.

В заключение бих искал да подчертая, че в  едно демократично общество институциите  трябва да чертаят път на отговорност и просперитет, чийто конституционен регулатор и гарант  е принципът на разделение на властите. Позволявам си да изразя своето най-искрено убеждение, че местната власт разполага в дневния си ред с редица по-градивни задачи от това да организира протести под прозорците на държавната.

 

С уважение,

 

Иван Великов

Областен управител

на област с административен център ВарнаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В […]

 
Властта

Изказване на депутатка от „Продължаваме промяната” вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Правейки изказването си пред актива в Ловеч, Борисов се […]

 
Здраве и красота

С названието „целулит“ определяме натрупванията от мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата ви. Той често се […]

 
Жълто

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради „дискриминационно съдържание по признак „възраст“ в „Ергенът“.

До […]

 
 

към началото