твоята гледна точка
Орешарски пред „Стандарт“: Инвестирайте разумно
Автор Vnews, добавено на 02.01.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (1)

Инвестирайте разумно. Това е посланието на премиера Пламен Орешарски към бизнеса за новата 2014 г. Вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари, заявява министър-председателят в интервю за в. „Стандарт“.

– Г-н премиер, преживяхме една фатална година на разделение. Каква ще е новата за България – поредната на оцеляване или на оттласкване от дъното?

– Конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат – обществото ни е фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен. Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране. Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност.

– Какво е изпълнението на бюджета в края на годината? Събрани ли са планираните приходи и колко е бюджетният дефицит?

– Предварителните данни никак не са лоши. Степента на неизпълнение на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на годината. По-важното е, че практически е възстановено цялото дължимо ДДС. Ако направим една аналитична сметка спрямо завареното невъзстановено ДДС в средата на годината, размерът на намалението на салдото по невъзстановеното ДДС значително надвишава неизпълнението на приходите. Тоест – ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите. Дефицитът по консолидирания бюджет очаквам да остане в границите на законовия от 2%, вероятно малко под него.

– И БСП, и ДПС сложиха своите приоритети в бюджет’2014. Кои са вашите?

– Ще продължим изпълнението на управленската програма – насърчаване на стопанската активност, подобряване на публичните услуги, по-нататъшното изграждане и укрепване на социалните мрежи. Освен това всеки възприема действията на другите през призмата на собственото си мислене и поведение. Във всяка една от следващите четири години има избори. Следователно всички следващи бюджети ще бъдат обявявани от опозицията за предизборни!

– Изминалата година бе на дефлацията – ниски цени, свито потребление. Очаквате ли тази година хората да имат повече пари, за да преборят дефлацията?

– В икономически план дефлацията е дори по-опасна от инфлацията. Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление. Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест – да запазим умерен оптимизъм. Защото бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора – обективен и субективен. Обективният е влошената външна среда, а субективният е водената икономическа и финансова политика в периода от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов – стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна. Вижте аргументите на „Standart end PoorТs“ за корекцията на перспективите пред кредитния ни рейтинг – слаб икономически растеж за целия период след кризата 2010-2012 година и политическа нестабилност. Удивително е, че при тези аргументи предишните управляващи изпаднаха в див възторг, който се охлади, след като същата рейтингова агенция свали рейтинга на Европейската комисия.

– Какво е вашето послание към бизнеса – инвестиции или депозити?

– Естествено – инвестиции при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари.

– През 2013 г. бизнесът масово заложи на износа. Кои са новите пазари за родните производители, за които държавата ще помогне?

– Правим усилия да разширим възможностите за експорт към трети страни, като разширим търговските представителства извън европейските държави. Очаквам експортът и инвестициите да са водещи в прогнозирания икономически растеж, колкото и скромен като цифра да е той.

– Как ще стимулирате микроикономиката?

– Като спрем да пречим на бизнеса, като разплащаме в срок изпълнените от него обществени поръчки и му връщаме своевременно дължимото ДДС. Един пример в тази насока е фактът, че в следващата година бюджетът стартира „на чисто“ по отношение на невърнатото ДДС – за първи път от 2009 година насам.

– За какво не ви остана време през изминалата година?

– За отминалия период преустановихме централизирания административно-силов натиск върху бизнеса. Ускорихме разплащанията на държавата към фирмите. Правим опити за възстановяване на институционалната култура на общуване между институциите. Подготвихме редица подобрения в законовата и нормативна рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малки административни тежести, по-ясни и опростени правила, по-надеждна защита на потребителите, по-добра събираемост на бюджетните приходи. За илюстрация, в средата на годината приходните агенции към Министерство на финансите оценяваха вероятното неизпълнение на приходите на около 1 млрд. лева. Днес картината е значително по-оптимистична и степента на това неизпълнение е видимо по-малка. Успоредно с това подсилихме социалните акценти на политиките. Не остана време за много набелязани дейности. Значителни резерви все още останаха по отношение на събираемостта на бюджетните приходи. Предстои да се реализират структурни приспособявания в основните публични сфери.

– Има ли противоречие между премиера Орешарски и човека Орешарски по въпроса с бежанците?

– Мисля, че противоречието е друго – между хуманизма към тези хора, от една страна, и възможностите на страната ни да поеме своя дял в солидарността от гледна точка както на финансови ресурси, така и на национална сигурност.

– Смятате ли, че проектът „Южен поток“ ще допринесе за постигане на по-голям икономически ръст от планирания за 2014 г. и каква точно ще бъде ролята на кабинета в проекта?

– По-активната роля на ЕК ще подпомогне координацията на позициите на държавите, които изграждат газопровода на своята територия. Ние вече имаме ангажименти от руската страна, че газопроводът ще се експлоатира в съответствие с българското, респективно с европейското законодателство.

– Възможно ли е наистина ново намаление на цената на тока?

– Възможно е, но след последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система. Обръщам ви внимание, че намалението на цената на тока бе направено след изборите, а не преди следващите!

– Накъде ще насочите социалната реформа тази година?

– Ще продължим политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца. И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време.

– Готвят се пакети с промени в банковия сектор заради т. нар. бързи кредити и при антимонополното законодателство. Има ли риск обаче за тези системи?

– Какво ли не се говори по улиците. Стабилността на банковата система беше тествана и издържа във времето. Спомнете си как в 2008 и 2009 година прогнозирах, че не ни заплашва финансова криза, каквато наблюдаваме в САЩ и някои стари европейски страни. Тогава също имаше различни слухове, но е факт, че ние останахме между по-малкото европейски страни, които не похарчиха нито лев публични фондове за спасяване или капитализиране на банки. Вижте, аз познавам много добре логиката на някои от опозиционните ни лидери, според които колкото по-зле – толкова по-добре. Не мисля, че българските граждани искат лидерите им да изповядват този принцип.

– Ще се въведе ли семейното подоходно облагане?

– Въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции. След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци. Те получават детски добавки – еквивалент на отрицателен данък. Така ангажиментът от програмата практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи.

– С кампанията „Чудесата на България“ в. „Стандарт“ успя да покаже какво културно-историческо наследство има България и как могат да бъдат обединени българите. Кое е чудото на България според вас?

– Поздравления за прекрасната инициатива. В този аспект мисля не само за Цари Мали град край Белчин – чудото на България за тази година, а за богатствата от исторически забележителности, които ни нареждат на челни места поне в Европа. Фактът, че България я има толкова векове и при толкова превратни исторически периоди, ни задължава още повече да работим за нашето бъдеще.Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Владислав Данков:

    Само да попитам г-н Орешарски ,знае ли колко време е необходимо за промяна предназначението на земеделска земя в урегулиран поземлен имот?Скромно 6-12 месеца оптимистично халал да ни е бизнеса……след това ток ,вода и т. н.-2.5 години през това време се променя нормативната база и бизнес идеята и целият труд от начало……….


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото