твоята гледна точка
Хиляди мъже – на гинеколог
Автор Vnews, добавено на 29.12.2013 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Поправка в здравна наредба праща мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение при гинеколозите, т.е. при специалистите по женски полови болести.

За това алармираха „Труд“ общопрактикуващи лекари. Те били изумени, когато се запознали с написаните поправки във важната Наредба №40. Точно тя определя основния пакет от грижи, плащани от здравната каса.

Проверка на „Труд“ установи, че действително е записана такава промяна в приложение №11 към наредбата (виж факсимилето вдясно). Според новия текст излиза, че близо 3000 българи, на които годишно им се открива рак на простатата, периодично трябва да посещават гинеколог. Поправката стои на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) от 4 декември т.г. А в мотивите за коригираните текстове пише, че проектът за изменение и допълнение на наредбата „е изготвен от работна група, определена със заповед на министъра на здравеопазването в която участваха и представители на БЛС и НЗОК“. Актуализациите се налагали във връзка с подписването на новия Национален рамков договор за 2014 г.

„Подобен абсурд отдавна не е имало. И досега никой не е направил корекцията на сайта“, възмутиха се джипитата, разкрили грешката, докато се усведомяват какви нови задължения им се вменяват от 1 януари догодина.

„Става дума за техническа грешка. Естествено, че тези пациенти диспансерно трябва да се наблюдават от уролог“, коментираха вчера от МЗ за „Труд“. Оттам добавиха, че към качените на сайта поправки здравната каса също имала сериозни искания за корекции, така че всеки един член щял да бъде разгледан дума по дума и нередностите щели да бъдат отстранени.

„Тъй като здравната министърка д-р Таня Андреева е гинеколог, явно затова се опитва да осигури повече работа на колегите си“, коментираха още наблюдателните семейни доктори от София, опитвайки се да превърнат в майтап случилото се. Добрата новина е, че още има време за коригиране на поправката, написана от подчинени на д-р Андреева. „Промените може да влязат в сила малко по-късно от първи януари“, казаха от МЗ.

Приложението, в което са направени поправките, посочва диагнозите, изискващи диспансерно наблюдение, специалистите, които го извършват, продължителността и периодичността на прегледите за една година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото