твоята гледна точка
Варна в нова война: Губернаторът на нож с местната власт
Автор Vnews, добавено на 28.12.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

В петък, минути преди деловодството на Административния съд във Варна да затвори до 30-и декември, областният управител Иван Великов е внесъл обжалване на всички решения, гласувани на последното заседание на Общинския съвет от 13 и 14 декември, научи vnews.bg.

Подобно обжалване не на конкретни решения, а на цяла сесия, е прецедент във Варна, непознат дори от най-тежките вражди между областната администрация и голямото кметство, датиращи от годините на Добрин Митев и Христо Кирчев.

По-важните решения от сесията преди 2 седмици бяха приемането на актуализацията на бюджета за 2013 г., преименуването на области с турски имена в околностите на града, намаляването на такса смет, на туристическата такса за 5-звездните хотели, както и на данъка за автомобилите, припомня Варнаутре.бг.

Актът на Иван Великов е особено неприятен за хората, които са имали намерение да платят данък сгради и такса смет наведнъж още до края на април, за да се възползват от 5% отстъпка. Сега те могат да платят по старата тарифа и да чакат решението от 13 декември да влезе в сила, за да им бъде преизчислена сумата, която общината ще трябва да им върне с цената на ново разкарване по гишетата.

Не е ясно какво ще предизвика наказателният акт на губернатора срещу последното заседание на градския парламент и по отношение на поредния опит за смяна на управителя на ВиК-Варна, тъй като на оспорената от Великов сесия е и упълномощаването на представителя на община Варна в дружеството за участие в общото събрание на 21-и декември.

Под въпрос е и еврофинансирането на линейния ускорител за онкологичната болница във Варна, тъй като на оспорваната сесия бе гласувано и задължителното решение за издаването на запис на заповед на МРР за сумата, необходима за дофинансиране на апарата. Основната част от средствата бяха предоставени от ОП „Регионално развитие“.

Основният мотив на областния управител да атакува решенията от последната за 2013 г. сесия е, че пленарното заседание се е провело не в обичайния ден сряда, а в петък. Според правилника за работата на Общинския съвет „Заседанията се провеждат втората сряда на месеца или по решение на Председателския съвет”. Според Иван Великов обаче такова решение на председателския съвет нямало. Друго нарушение, според него, е фактът, че на сесията „не са изслушени становищата и мотивите на вносителите, становищата и докладите на комисии“ при взимането на решения.

На практика от години „сценарият“ за взимане на решения е един и същ: председателят на ресорната за предложението комисия чете предложение за решение по него като съобщава с колко гласа „за“, „против“ или „въздържал се“ то е било прието. Това на практика съвсем ясно показва мнението на комисията по даденото предложение. След това всеки от съветниците има право на въпроси и мнения. Нерядко съветниците изслушват вносителите на предложението, както и изказвания за и против него. Въпреки това, областният управител, смята, че се възпрепятства правомощието му „да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети“, припомня Варнаутре.бг.

По повод обжалването на областния управител общинският свъетник Костадин Костадинов написа  в профила си във Фейсбук:

В последния възможен момент, на 27 декември, валията на Варненския вилает (известен още и като областен управител) Иван Великов е изпълнил заповедта на незаконната турска партия ДПС, управляваща страната ни, да обжалва решението за възстановяването на българските имена. Освен това валията е върнал и актуализирания бюджет на Варна, в който бяха намалени такса смет и данък МПС. В тази връзка моля всички, които са от Варна, и всички, които им пука за държавата ни, да се присъединят към мен и моите съмишленици, когато на 3 януари отидем да поискаме сметка на валията, лично, в неговия кабинет.

Питането до Иван Великов е насрочено за 10 часа, информира varnautre.bg.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В […]

 
Властта

Изказване на депутатка от „Продължаваме промяната” вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Правейки изказването си пред актива в Ловеч, Борисов се […]

 
Здраве и красота

С названието „целулит“ определяме натрупванията от мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата ви. Той често се […]

 
Жълто

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради „дискриминационно съдържание по признак „възраст“ в „Ергенът“.

До […]

 
 

към началото