твоята гледна точка
Последен шанс да спасим 27 млн. евро от Брюксел
Автор: trud.bg, добавено на 23.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Министерството на околната среда ще направи последен опит да спаси 27,48 млн. евро по програма „Околна среда“, които няма как да се разплатят до Нова година, каквито са сроковете на ЕС. Ако мисията приключи успешно ще се окаже, че в края на 2013 г. България е загубила само около 12 млн. евро от фондовете на ЕС, а не 40 млн. евро, каквато е прогнозата сега.

„Сумата от 27,48 млн. евро е под риск, но има съвсем реален шанс да не я загубим“, обясни пред „Труд“ Малина Крумова, директор в оставка на управляващия орган на програмата „Околна среда“.

За целта в петък, на 27 декември т.г., ведомството ще изпрати до Брюксел искане бюджетът на програмата да не бъде орязван с неразплатената сума. Като мотив ще се използва текст от еврорегламентите, според който ЕК може да реши да остави парите на държавата, ако усвояването е забавено по административни причини или заради съдебни дела.

„Такова искане за изключение се подава до 31 декември. Няма определено време, в което трябва да получим отговор, но все пак трябва да е в разумен срок“, каза Крумова.
Повечето проекти по „Околна среда“ се бавят именно заради дългите процедури по обществени поръчки и обжалванията на резултатите от тях.

Така получателите на европарите – най-често общините, трябва да изчакат резултата от съдебните дела по жалбите, за да подпишат договор или да започнат процедурата отначало.

Крумова преди седмица сама поиска да бъде освободена от Нова година с мотив, че е изолирана от управлението на програмата. Преди това екоминистърът Искра Михайлова обяви, че е пратила в прокуратурата раздадени бонуси за 1,5 млн. лв. на чиновниците в управляващия орган през 2011 г.

През ноември т.г. ЕК замрази временно разплащанията на 900 млн. евро по „Околна среда“ заради системни грешки при упражняването на контрол по обществените поръчки.

В събота вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че ще загубим общо 40 млн. евро от ЕС, заедно с парите по „Околна среда“, а също и близо 6 млн. евро по „Административен капацитет“ и 1,8 млн. евро по „Техническа помощ“. Други 5 млн. евро ще бъдат загубени по програма „Рибарство“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото