твоята гледна точка
Имигрантите загубили интерес към България
Автор Vnews, добавено на 23.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„От доста време ние нямаме дори един влязъл имигрант на наша територия, продължаваме да отклоняваме и да не допускаме между 120-150 лица, които остават на турска територия“. Това обяви пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му най-големият успех на МВР е справянето с миграционния натиск на българската граница.

„Това е факт, който не може да бъде оспорен дори от най-големите ни недоброжелатели. Заслугата на това е на всички служители, командировани по границата, а случващото се там няма аналог в последните десетилетия“, добави главсекът.

Той заяви, че се обмисля предложението освен строящата се в момента 30-километрова стена на българо-турската граница, предназначена да спира нелегално преминаващи лица, такива оградни съоръжения да бъдат издигнати и в други уязвими участъци по южната граница.

„Това ще бъде политическо решение, с което аз не мога да се ангажирам, но някак си не ми се струва, че е нормално външна граница на Европейския съюз да я охраняваме с жива сила като в Средновековието. Виждате, че за около 30 километра са необходими близо 5 милиона лева. Не искам да влизам в детайли колко струва в момента цялата операция, която се провежда, но това ще бъде една инвестиция в бъдещето, тъй като, като гледам информацията, която постъпва, какви процеси текат в Близкия изток, в Африка, този миграционен натиск няма да намалее и ние отсега трябва да мислим да инвестираме в сигурност и в бъдещето“, обясни главният секретар на МВР.

Думите му потвърди и вътрешния министър Цветлин Йовчев, който беше на посещение в Шумен.

„С мерките, които предприехме, можем да кажем, че сме овладели кризата с бежанците“, каза и при посещението си в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Броят на влизащите на територията на страната е драстично намален. Вероятно е нивото през декември 2013 г. да е по-ниско от нивото през 2012 г. При положение, че имаше месеци, през които над 10-12 пъти бе по-висок броят на нелегалните емигранти отколкото за същия период през миналата година. На второ място, с предприетите мерки – увеличаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци, подобряване на организацията и значително подобряване на условията, които не са такива, каквито трябва да бъдат, също до голяма степен е отговорено на предизвикателствата“, обясни Йовчев.

„Трябва да сработят още мерки, но към момента планът се изпълнява в срок и аз съм убеден, че ще успеем да се справим и изцяло да можем да кажем, че управляваме тази криза“, заяви министърът на вътрешните работи. Той благодари на полицаите, които в изключително тежки условия охраняват държавната граница.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото