твоята гледна точка
Депресивна бременна – лабилно дете
Автор Vnews, добавено на 22.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Децата, чиито майки са били депресирани по време на бременността си, са застрашени през целия си живот от развитие на психични заболявания като тревожност и личностни разстройства. Това е така, защото те имат намалена структурна връзка в дясната амигдалата на мозъка (това е региона на мозъка, който контролира емоциите и стреса).

Това откритие е дело на изследователите от Националния университет на Сингапур. Те категорично са открили, че бременните жени с депресия могат да предадат състоянието си на своите бебета, което да се отключи в даден момент от живота им.

Този факт, в комбинация с влияния от наследствеността и околната среда, могат да поставят децата в повишен риск от тревожност и разстройства на настроението.

Изследователите са анкетирали 157 бременни жени с въпросник, в който бременните са отговаряли на въпроси, свързани с тяхното психическо здраве по време на бременността им (жените са били в третия триместър). В рамките на две седмици преди раждането, мозъците на бебетата са били гледани с ядрено магнитен резонанс като е огледана структурата на мозъците им и по-конкретно на амигдалата.

Учените открили намалена структурна връзка в мозъка на бебетата с депресирани майки. Това говори, че бебетата могат да „доловят“ депресията на своите майки, докато все още са в утробата. Изследователите вярват, че историята на майчината депресия може да допринесе за по-голяма уязвимост към психични заболявания при децата.

Проучването е публикувано в новия брой на списание „Biological Psychiatry“. То е поредната тежест към теорията, че бременните жени трябва да бъдат наблюдавани и по отношение на психичното им здраве, така че да се реагира навреме при наличието на симптоми на депресия.

Д-р Джон Кристъл от Университета по медицина в Йейл казва: „Идеята, че майчината депресия може да повлияе на развитието на мозъка на бебето е много обезпокоителна. Добрата новина е, че този риск може да бъде намален чрез системен скрининг на бременните жени и ефективно лечение на депресията.“

В световен мащаб експертите потвърждават, че броят на децата, страдащи от депресия и различни психични заболявания е във възход. Тийнейджърите, чиито майки са били в депресия по време на бременността си с тях, имат двоен риск от изпадане в депресивни състояния по време на пубертета.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 

към началото