твоята гледна точка
Южен поток – много въпроси без отговор
Автор Vnews, добавено на 22.12.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (1)

Уважаеми граждани, уважаеми медии,

На 19.12.2013г. във Варна се проведе общественото обсъждане на проекта „Морски газопровод Южен поток – български участък”. Всъщност по-правилно е да се каже, че се проведе едно запознаване на гражданите с проекта, тъй като в по-голямата си част се оказа, че представителите на инвеститора Саут Стрийм Транспорт Б.В. не можаха да отговорят на нашите въпроси, включително и на най-обикновения въпрос:

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОЧКАТА НА ПРЕСИЧАНЕ НА БРЕГА ДА НЕ БЪДЕ НА ПАША ДЕРЕ, НЕПОСРЕДСТВЕНО ДО ГРАД ВАРНА? Или с други думи – възможно ли е варненци и любителите на град Варна, като най-засегнати от отрицателните последици от проекта, аргументирано да предложат друга алтернатива на пресичане на брега на Черно море и тя да бъде приета от Газпром, в случай че независима комисия определи, че екологичните и най-вече социалните вреди ще са по-малки.

Не отговориха и на много други ключови въпроси като например: къде другаде в Европейския съюз газопровод с подобен капацитет минава на 1,5км или по-малко от 350 или повече хиляден град като Варна и къде в Европа наземни съоръжения като компресорна станция , приемен терминал, измервателни станции с обща площ от над 450 дка и мощност 100 МВ са на по-малко от 2,5км от жилищните сгради на подобен на Варна град?

Защо смятаме, че е толкова важно да се измести точката на пресичане на брега за варненци и гостите на града?

Защото в близост до брега, където излиза газопровода следва да има индустриални съоръжения с огромни площи като замерващи станции и приемен терминал, а е повече от желателно компресорната станция да е близо до тях.

Варна е най-големия град по българското Черноморие. Най-тихите и най-красивите части от града, където все още не са презастроени – това са южните части на града (на юг от кв.Аспарухово и кв.Галата) – Ракитника, Боровец, Прибой, Фичоза, Кантара и  Черноморец. Там въздухът сравнен с другите варненски квартали е най-чист, гледките с невероятното съчетание на гора, море, поля и лозя са най-хубави, плажовете Паша дере, Черноморец и Фичоза посещавани от хиляди човека на ден са все по-предпочитано място за варненци и гостите на града, защото там бетона и кича от заведения ги няма или са рядкост. Нещо повече, всички плажове и най-вече Паша дере са опасани от горски масиви, които са идеално място за разходка, къмпингуване или пикник. И в едно такова райско място до нашите домове изведнъж решават да правят огромен индустриален комплекс и да изсекат 1000 дка гори, в място, което вече е започнало да се превръща в един незаменим градски парк, който може да се превърне в много по-значим природен парк от „Златни пясъци”, в място което не случайно е включено в уж защитената зона от Натура 2000 – „Галата” и място, определено съгласно Общия устройствен план на град Варна от 2012г. като зелена горска площ и място за отдих и туризъм.

И вместо да оцени това инвеститора разсъждава по следния начин – щом през Паша дере вече минава един газопровод и има една компресорна станция на 2,5км от брега(нищо че е с 20 пъти по-малка на площ и със значително по-малка мощност) с цел да се концентрира отрицателния ефект върху едно място избрали плаж Паша дере за точка на пресичане на брега.

И макар и с метода микротунелиране да се запази до някъде целостта на плаж Паша дере, то ние питаме:

  • кой ще гарантира спокойствието и липсата на шумов дискомфорт, включително от нискочестотен шум и инфразвук за десетките хиляди граждани живеещи наоколо или на тези които искат да заживеят в най-южните части на Варна с цел бягство от убийствения шум в централните части на големия град
  • кой ще върне естетическата наслада от природния пейзаж от Ракитника, Боровец юг и пътищата за плажовете – Паша дере, Черноморец и Фичоза?
  • кой и кога ще върне горския характер на местността, където ще се строи индустриалния комплекс с площ като на кв.Младост 1 в София(кв.Трошево във Варна)? И ще се компенсират ли в действителност загубата на местообитанията на засегнатата флора и фауна в защитените местности от Натура 2000?
  • И не на последно място кой ще гарантира, че това ще е последния индустриален проект в тези красиви южните части на град Варна?

 

И макар да не сме доволни от отговорите на нашите въпроси по време на общественото обсъждане, все пак представителите на инвеститора Саут Стрийм Транспорт обещаха да зададат най-важния ни въпрос на Газпром – може ли да се измести точката на пресичане на брега по-далеч от град Варна или не, защото явно друг не може да реши.

Саут Стрийм Транспорт Б.В. през цялата среща твърдяха, че мислят за обществото и затова са избрали метода микротунелиране. Нека да видим дали наистина мислят за обществото и да съдействат за преместване на точката на пресичане на брега и индустриалния комплекс. Нима е толкова трудно това след като е в интерес на варненци или явно за Газпром няколкото месеца, които ще им отнеме промяната на първоначалния проект, са по-важни от стотици хиляди български и чужди граждани обичащи Варна.

 

На всички читатели, на които им пука за зеленото развитие на град Варна, за спокойствието на хората и защитената природа – МОЛЯ ДАЙТЕ ПО ОФИЦИАЛНИЯ ПЪТ СВОИТЕ КРИТИЧНИ КОМЕНТАРИ на електронния адрес на инвеститора: esia@south-stream-transport.com до 27.12.2013г.(законов срок) или 10.01.2014г. (доброволно удължен срок от инвеститора) – не изисква много, но един ден вашите деца може да оценят това.

Представителите на държавните и общински институции в България, както и на природозащитните организации не присъстваха на срещата във Варна или услужливо си мълчаха. Ние за последно ги приканваме да се опомнят чии интереси защитават и да съдействат по официален път за изпълнение на желанието на варненци и гостите на града – да не се строят бреговите индустриални наземни съоръжения в землището на град Варна. Толкова ли е трудно това?

 

www.yugenpotokihota.com

yugenpotokihorata@abv.bgСподелете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Гневен:

    Гневен и възмутен съм по две причини:първо,че досега няма нито един коментар,определено би трябвало да е критичен още повече!Второто е по-важно,че съм гневен от безумната идея изобщо да се строи този абсолютно ненужен за нас газо(храно)провод)за рубладжиите,а за месположението просто нямам думи!Мисля,че варненци и не само трябва да се вдигнем както в Украйна и да се настоява с масови протести за пълното спиране на този пагубен за България проект.Всеки може да види други публикации,които аргументирано посочват високата цена и екологичните последици за цялото трасе през което ще минава!


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде без валежи. В североизточната половина от страната ще духа слаб […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 

Предиобед днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Североизточна България, където на отделни […]

 
 

към началото