твоята гледна точка
Новият Наказателен кодекс е готов
Автор Vnews, добавено на 21.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

След дълго чакане проектът за Наказателен кодекс е готов. В събота той ще бъде представен за обществено обсъждане. „Стандарт“ единствен успя в аванс да се запознае с новите правила. Те въвеждат строги наказания за хакери и рушвети.

Затвор за ровене в чужд Фейсбук

Ревниви съпрузи, които разбиват пароли и ровят във Фейсбука на половинките си, отиват в затвора. Това предвижда новият Наказателен кодекс, научи „Стандарт“. Проектът въвежда 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола. В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание. То предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева. Дългоочакваният проект ще бъде представен за обществено обсъждане в събота. Експертите са предвидили отделна глава, която се нарича „Престъпления при използване на информационни системи“. Именно в нея е записано, че „който осъществи без разрешение достъп до информационна система или до данни в нея се наказва с лишаване от свобода до 2 г. или с пробация“. Това означава, че хакерите вече ще влизат в затвора, ако бъдат заловени и бъде доказано тяхното престъпление. Според записаното в документа съдът ще може да наложи и глоба до 10 000 лева на хакера.

Отделно от това юристите са се погрижили да има наказание и за хората, които умишлено заразят с вирус компютър. Разделът ще се нарича „Действие с вредна програма“, а наказанието за него ще е затвор до 4 години и глоба от 2000 до 10 000 лв.

Работата по Наказателния кодекс приключи в края на ноември. В нея се включиха експерти на Министерството на правосъдието, представители на академичните среди и на неправителствените организации. Законът събира прах от 1968 година. Променян е почти 90 пъти.

Накрая след 4-годишен труд правосъдният министър Зинаида Златанова удържа на обещанието си и юристите приключиха с работата по главите от особената част на НК.

Проектът повишава максималната глоба за престъпници. Досега най-високата парична санкция в НК беше 30 000 лева. Сега сутеньорството, когато е извършено по поръчение на престъпно сдружение, ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 г. и глоба от 10 000 до 100 000 лв. При презграничния трафик на хора санкцията също ще е от 30 000 до 100 000 лв.

Без решетки за крадци на туршии и дъвки

Глоба, а не затвор грози крадеца на дребно – на дъвки от магазини, туршии от мазетата. Новият Наказателен кодекс предвижда в затвора да се влиза само за сериозни кражби, а не за всички, както е досега. Проектозаконът предвижда до 4 г. решетки за крадците, а досега беше 8 г. Кражбата по време на земетресение, наводнение, пожар, катастрофа, война, корабокрушение пък ще се наказва със затвор от 1 до 6 г. Досега предвиденото наказание беше от 1 до 10 г. В новия НК обаче не присъства кражбата от гроб на покойник, която съществуваше като текст досега.

Педофилите в нета лежат до 3 години

До 3 години ще лежат в затвора воайорите, които гледат в интернет детско порно. Това е една от промените в новия НК, които предлага правосъдното министерство. Текстът предвижда решетки да онези, които наблюдават „порнографско представление“, в което участва дете до 18 години. Корекцията се налага заради въвеждането на европейска директива от 2011 г. за борбата със сексуалното насилие и експлоатацията на деца, както и с детската порнография. Няма да носят наказателна отговорност обаче децата, които са пострадали от сексуални престъпления и са принудени да вербуват други деца за същите престъпления.

В момента законът предвижда наказание за блудство или съвкупление с малолетни проституиращи, ако извършителят е дал или обещал облага.

Пада доживотният затвор без право на замяна

Доживотният затвор без право на замяна вече няма да съществува в Наказателния кодекс. Според експертите това накaзание оставя усещане за безнадеждност у човека, който го изтърпява, и затова трябва да се преработи. Разбира се, както и в сегашния НК, ще има доста условия, при които осъденият ще може да замени решетките. Едно от тях е да е изтърпял поне 15 години от присъдата си. Експертите смятат, че целта на наказанието е човек да се поправи и превъзпита, а не да се търси възмездие. Именно по този казус юристите очакват доста спорове и дебати.

В момента изтърпяващите наказание доживотен затвор без право на замяна в българските затвори са 58 души. Голяма част от тях са били осъдени на смърт преди отпадането на това наказание през 1998 година. Много от юристите у нас смятат, че доживотният затвор без право на замяна е равносилен на смъртно наказание. Именно заради това нагласите в цялото европейско законодателство са насочени към отпадането му. Анализът на експертите предвижда, че на практика в нито една друга европейска държава не съществуват две наказания „доживотен затвор“. Очаква се това решение за промяна в НК да е и едно от най-дискутираните.

Слагането на бомба става тероризъм

Поставянето на бомба и задържане на заложник е тероризъм, предвиждат промените в Наказателния кодекс. Текстовете предвиждат от 3 до 20 години затвор за този, който „постави взривно или друго смъртоносно устройство на място за обществено ползване, държавен или правителствен обект, в системата за обществен транспорт или в инфраструктурен обект с цел да причини смърт или тежка или средна телесна повреда, с терористична цел“.

В НК има изменения, които са свързани с препоръката към България за привеждане в съответствие с международните стандарти на престъплението „финансиране на тероризъм“. Затова според предложените изменения се криминализира финансирането на тероризъм, в това число финансирането на терористични организации и отделни терористи дори при липсата на връзка с конкретни терористични актове.

Престъпните групи стават сдружения

Досегашните организирани престъпни групи вече са с ново определение. Те стават престъпно сдружение според проекта на нов Наказателен кодекс. Това е структурирано и трайно обединение на две или повече лица да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода не по-малко от 4 години или доживотен затвор. Експертите смятат, че не трябва да се наказва участник във въпросното сдружение, който доброволно го разкрие, преди престъплението да е направено.

НК е модерен, с по-малко репресия

Диана Вакарелска, шеф на дирекция „Правосъдие“

„Съобразили сме се с всички изисквания на международните актове, конвенциите на ООН, на директивите на ЕС. Смятаме, че имаме модерен закон, който отговаря на съвременните изисквания и на международните стандарти. Въпреки че сме запазили традиционните схващания, има и много модерни неща. В особената част има глави, с които се регламентират престъпленията тероризъм, трафик на хора. Отделено е място на киберпрестъпленията, на сексуалната експлоатация на деца. Част от тези престъпления до момента изобщо не са били инкриминирани. Като цяло наказателната репресия е занижена в новия НК. За сметка на това са разписани много повече престъпления. Идеята е, че има една неизбежност на наказанията, т.е. каквото и противоправно деяние да бъде извършено, ще бъде наказано. Репресията като цяло е занижена, защото това е в унисон с международните изисквания. Разчитаме при обсъждането на НК да бъдат активни гражданите, съдиите, прокурорите, неправителствените организации. Изработваме специален email адрес: nk@justice.government.bg

Оправдават жертвите на трафик

Жертвите на трафик на хора ще имат специална закрила. Те няма да носят наказателна отговорност при извършване на престъпление по време на експлоатацията им, гласи новият НК. Отговорност за престъплението ще бъде търсена от извършителя на трафика.

Standartnews.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото