твоята гледна точка
Мафията в тотална еволюция, държавата – под пълна упойка
Автор Vnews, добавено на 20.12.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Тази седмица за пореден път се убеждавам, че единственият отрасъл, който функционира модерно и перспективно в нашата родина България, е организираната престъпност.

За разлика от разпадащата се държава, където и да ги пипнеш тия хора от мафията, се сблъскваш с неимоверна амбиция, всекидневна иновация и уникална резултатност.

Да вземем например банковия сектор. През отминаващата година размерът на лошите кредити достигна връхна точка от 9,9 млрд. лв., а кредитирането зацикли до такава степен, че самите банки се извърнаха на 360 градуса и започнаха да говорят за спад на лихвите през 2014 година.

Какво се случва в същото време в престъпния свят? Група едри момчета от Югоизтока, които дори не са чували за „Банков надзор“ на БНБ, а по математика са дръпнали ръчната спирачка веднага след урока за таблицата за умножение, успяха да реализират шестцифрени месечни печалби само от лихви.

И ако банките не могат да си съберат вземания с годишни утежнения между 10 и 15 процента, мутрите кредитори успешно прибират дългове, върху които са начислили цели 400 процента лихва.

Вярно, дебеловратите кредитни инспектори стимулирали длъжниците с трикове, за които не се е сетила и Инквизицията през Средновековието, но пък веднага се сещам за друг еволюционен пример, който ясно показва, че не само използването на сила дава предимство на престъпния свят – джебчийството.

Джебчиите след организираната просия се смятат за най-долното ниво, за утайката в ъндърграунда. Оказва се обаче, че тази представа за ловките бъркачи в чужди джобове и чанти е едно мннооооггооо голямо клише, което е твърде далеч от истината. София посреща 2014 година с джебчии, които са облечени лъскаво като европейци, впечатляват с добри обноски и владеят по няколко чужди езика.

Тези полиглоти в следващите седмици възпитано ще изпразват от съдържание портфейлите ни в топлата и гостоприемна среда на моловете и големите вериги магазини. На фона на тяхната работна среда и външен вид да хвърлим едно око докъде е стигнала еволюцията в условията на труд и живот в Гранична полиция?

Униформените, които пазят браздата с Турция от постоянно прииждащите бежанци, в следващите три месеца ще се греят на външен огън. Той обаче ще е лишен от лагерната романтика с китарен звън, защото става въпрос за най-студените месеци в годината – зимния сезон, в който полицаите ще оцеляват край границата в палатки и фургони.
Но нека не прибързваме току-така с изводите за процесите в престъпния свят и държавата само заради неволите на Гранична полиция. Все пак бежанският проблем ни връхлетя внезапно (въпреки че службите трябваше да предупредят навреме властта) и свари държавата по бели гащи.

Никаква изненада обаче няма напоследък в постоянното текучество от страната на разследвани и осъдени бандити. Постоянните новини за избягали от правосъдието престъпници от всевъзможен ранг – от обикновени улични убийци до най-префинени крадци с политическа маскировка, ни оставят с впечатлението, че модата на този сезон е бандитите като прелетни птици да избират свободата в топлите страни пред затворническа килия на зима 2014.

Такъв скандален отказ от правосъдие не говори само за системна грешка. Говори и за това, че докато мафията гъвкаво се адаптира и развива, държавата е в перманентно състояние на пълна упойка. При тези прости сравнения смятам за излишно да налагам изводи кой докъде е стигнал в еволюцията си.

При такава красноречива фактология не само боговете, но и Дарвин замлъква смутен.

Текстът е публикуван на сайта на „168 часа“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото