твоята гледна точка
Мафията в тотална еволюция, държавата – под пълна упойка
Автор Vnews, добавено на 20.12.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Тази седмица за пореден път се убеждавам, че единственият отрасъл, който функционира модерно и перспективно в нашата родина България, е организираната престъпност.

За разлика от разпадащата се държава, където и да ги пипнеш тия хора от мафията, се сблъскваш с неимоверна амбиция, всекидневна иновация и уникална резултатност.

Да вземем например банковия сектор. През отминаващата година размерът на лошите кредити достигна връхна точка от 9,9 млрд. лв., а кредитирането зацикли до такава степен, че самите банки се извърнаха на 360 градуса и започнаха да говорят за спад на лихвите през 2014 година.

Какво се случва в същото време в престъпния свят? Група едри момчета от Югоизтока, които дори не са чували за „Банков надзор“ на БНБ, а по математика са дръпнали ръчната спирачка веднага след урока за таблицата за умножение, успяха да реализират шестцифрени месечни печалби само от лихви.

И ако банките не могат да си съберат вземания с годишни утежнения между 10 и 15 процента, мутрите кредитори успешно прибират дългове, върху които са начислили цели 400 процента лихва.

Вярно, дебеловратите кредитни инспектори стимулирали длъжниците с трикове, за които не се е сетила и Инквизицията през Средновековието, но пък веднага се сещам за друг еволюционен пример, който ясно показва, че не само използването на сила дава предимство на престъпния свят – джебчийството.

Джебчиите след организираната просия се смятат за най-долното ниво, за утайката в ъндърграунда. Оказва се обаче, че тази представа за ловките бъркачи в чужди джобове и чанти е едно мннооооггооо голямо клише, което е твърде далеч от истината. София посреща 2014 година с джебчии, които са облечени лъскаво като европейци, впечатляват с добри обноски и владеят по няколко чужди езика.

Тези полиглоти в следващите седмици възпитано ще изпразват от съдържание портфейлите ни в топлата и гостоприемна среда на моловете и големите вериги магазини. На фона на тяхната работна среда и външен вид да хвърлим едно око докъде е стигнала еволюцията в условията на труд и живот в Гранична полиция?

Униформените, които пазят браздата с Турция от постоянно прииждащите бежанци, в следващите три месеца ще се греят на външен огън. Той обаче ще е лишен от лагерната романтика с китарен звън, защото става въпрос за най-студените месеци в годината – зимния сезон, в който полицаите ще оцеляват край границата в палатки и фургони.
Но нека не прибързваме току-така с изводите за процесите в престъпния свят и държавата само заради неволите на Гранична полиция. Все пак бежанският проблем ни връхлетя внезапно (въпреки че службите трябваше да предупредят навреме властта) и свари държавата по бели гащи.

Никаква изненада обаче няма напоследък в постоянното текучество от страната на разследвани и осъдени бандити. Постоянните новини за избягали от правосъдието престъпници от всевъзможен ранг – от обикновени улични убийци до най-префинени крадци с политическа маскировка, ни оставят с впечатлението, че модата на този сезон е бандитите като прелетни птици да избират свободата в топлите страни пред затворническа килия на зима 2014.

Такъв скандален отказ от правосъдие не говори само за системна грешка. Говори и за това, че докато мафията гъвкаво се адаптира и развива, държавата е в перманентно състояние на пълна упойка. При тези прости сравнения смятам за излишно да налагам изводи кой докъде е стигнал в еволюцията си.

При такава красноречива фактология не само боговете, но и Дарвин замлъква смутен.

Текстът е публикуван на сайта на „168 часа“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото