твоята гледна точка
Осигурителните вноски скочат от 2015-а
Автор Vnews, добавено на 18.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Осигурителните вноски може да започнат да растат поетапно от 2015 г. Прогнозата направи в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
„Надяваме се и догодина, и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на държавното осигуряване, като поетапно, дали с 1 или с 2%, да увеличим осигурителните вноски“, каза Адемов.

Преди седмица управителят на НОИ Бисер Петков заяви, че според актюерски разчети вноската трябва да скочи със 7,4%, за да спре преливането на средства от бюджета към НОИ.

В пленарната зала окончателно падна предизборното обещание на БСП за въвеждане на ранно пенсиониране за най-масовата категория труд при приемане на поправките в Кодекса за социално осигуряване.

Идеята на БСП бе работниците да могат да се пенсионират до две години преди навършване на възраст или стаж, но с по-ниска пенсия. Срещу предложението гласуваха депутатите от ГЕРБ, половината избраници на ДПС, а останалите се въздържаха. От левицата един депутат се въздържа, а останалите, както и „Атака“, бяха „за“.

От разпалените дебати стана ясно, че нарастването на пенсионната възраст се замразява само за 2014 г., когато няма да се увеличи с 4 месеца, както се предвиждаше. Така за мъжете, работещи трета категория труд, тя ще е 63 години и 8 месеца, а за жените – 60 години и 8 месеца. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че това е записано в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. Отмяната на нарастването на възрастта чрез кодекса щяло да означава прекратяване на реформата завинаги.

Парламентът обаче замрази възрастта за пенсиониране и на работници от първа и втора категория труд (миньори, химици, летци, машинисти) за догодина. През 2014 г. те ще могат да излязат в отдих при тазгодишните условия.

Мъжете, работещи първа категория труд, ще могат да се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Условието е да имат поне 10 години стаж в професия от първа категория. Сборът от осигурителния стаж и възрастта им трябва да е 94 за жените и 100 точки за мъжете.

За работещите втора категория пенсионната възраст остава 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете. Условието е да имат 15 години стаж от втора категория.

БСП успя да се наложи и за отпадането на пенсионната възраст за военни, въведена от ГЕРБ. Това ще стане от догодина. Достатъчен ще е само 27 г. общ осигурителен стаж. Две трети от него трябва да е в армията, решиха депутатите. Сега към изискването за стаж се добавяше и условие за навършени 52 г. за войниците и 54 г. за старши и висши офицери.

Не бе прието предложението на ГЕРБ облекчението да важи и за бивши военни, които имат 27 години общ осигурителен стаж, но са сменили армията с друга работа. Депутатите замразиха още и стажа за пенсиониране на учителите до 2020 гСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото