твоята гледна точка
Само месец лятна ваканция в техникумите
Автор Vnews, добавено на 18.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Лятната ваканция за учениците в техникумите е на път да се съкрати с месец. Идеята е през юни и юли гимназистите да работят по специалността си срещу заплата и да почиват само през август. Това съобщи образователният министър проф. Анелия Клисарова, която отчете дейността си за последните шест месеца. Идеята все още се обсъжда и няма окончателно решение за съкращаване на лятната ваканция, добави Клисарова.

Промяната се планира във връзка с въвеждането на дуалната система в професионалното образование у нас от 2015 г. Тя предвижда гимназистите да учат два дни в седмицата, а през останалите три да са на практически стажове по специалността срещу заплащане. Тази идея обаче не се хареса на някои родители, които се притесниха, че с намаляването на часовете по теория,  децата им ще останат недоучени. Затова от просветното ведомство обмислят практическите стажове да се провеждат през лятото, а през учебната година гимназистите традиционно да залягат върху учебниците и тетрадките. Очаква се дуалната система да се въвежда поетапно от учебната 2015-2016 г. „Реформата в образованието е нещо, което не може да се случи за ден, за месец или година”, заяви Анелия Клисарова и добави, че образованието е приоритет за правителството. Това се е доказало с отпускането на 100-те млн. лв. повече на ведомството й.Просветният министър припомни, че екипът й работи върху закона за средно образование. „Търсим най-добрия вариант, така че да го предложим на по-широко обсъждане”, коментира министър Клисарова. Тя отчете, че новият закон за професионално образование вече е в парламентарната образователна комисия. Според нея този закон ще подобри връзката между образование и бизнес „Работи се и по стратегията за висше образование и  по промени в Закона за развитие на академичния състав”, допълни още образователният министър. Тя отчете, че по време на шестте месеца, в които тя е начело на МОН, са ремонтирани 86 училища, от които 57 са държавни, а останалите са общински. Образователното ведомството е предвидило и 21,5 млн. лв. повече за реформа във висшето образование.

Относно притесненията на учители и родители във връзка с новите учебни програми, в които обучението по история и информатика се съкращава до 10-и клас, Клисарова припомни, че това са само проекти, които тепърва ще бъдат обсъждани и променяни. Рискът от загуба на над 200 млн. лв. евросредства по ОП „Развитие на човешките ресурси” е категорично преодолян”, отчете от своя страна зам.-министърът на образованието Иван Кръстев./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 

към началото