твоята гледна точка
Новите винетки с 3D холограма
Автор Vnews, добавено на 18.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Новите винетни стикери за 2014 г. ще съдържат 3D холограма. Това стана ясно при представянето на стикерите за следващата година от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков. За всеки вид винетки тя е различна и съдържа допълнителни защити. При движение в нея се вижда изпъкнала цифра 4, последната цифра от годината за валидност, в случая 2014 г. На стикерите за следващата година ще има и още една холограма. Тя е от т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Обемна е и с постоянни цветове. При опит за отлепване и повторно използване винетката се разрушава.

„От вчера започна продажбата на винетни стикери за 2014 г. от Български пощи, а от 20 декември стартира продажбата им във всички дистрибуторски пунктове”, съобщи Терзиева. Те са над 3300  в цялата страна. Включват големите бензиностанции и търговски вериги, областните пътни управления и ГКПП. До края на седмицата се предвижда мрежата за разпространение да бъде заредена с над 1,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. са годишните стикери за леки автомобили. Цените и през следващата година се запазват. Така шофьорите на леки коли ще си купят стикер за годината за 67 лв., за месеца срещу 25 лв., а седмичната остава 10 лв. Годишните винетки за 2013 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2014 г. От началото на годината до края на ноември са продадени над 6,1 млн. винетки. И се очаква до края на годината броят им да нарасне до 6,5 млн.

Годишните приходи от стикерите са близо 216 млн. лв. Постъпленията нарастват с над 7 на сто, или с около 16 млн. лв. спрямо същия период на миналата година”, подчерта министър Терзиева. Ръст има в продажбите на месечни и седмични винетки за товарни автомобили и автобуси, както и на седмичните, месечните и годишните за леки автомобили. При годишните стикери за леки автомобили ръстът в продажбите е 6%, при месечните – 10%, а при седмичните – 4%.

Приходите от пътни такси и разрешителни, издавани от АПИ от януари до края на ноември, са близо 9,5 млн. лв. За същия период на миналата година те са били над 8,9 млн. лв. Това е ръст от над половин милион лева.Тази година има само една фалшифицирана винетка, съобщи инж. Чайков и поясни, че тя е в Бургас. По информация на пътната агенция за 2012 г. броят на имитациите е бил 568.

Относно зимното поддържане министърът посочи, че за ноември санкциите са за 94 хил. лв. Глобените общини са Плевен, Варна и Стара Загора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото