твоята гледна точка
Бизнесът чака 2014-а с оптимизъм
Автор Vnews, добавено на 16.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

През 2014 г. бизнесът ще разчита на пари от ЕС и на разработването на нови продукти и услуги, за да се справи с кризата. Това сочат резултатите от традиционната годишна анкета на БСК – „2013 г. през погледа на бизнеса“. Проучването е направено сред 462 мениджъри и собственици на компании. Бизнес плановете на фирмите предвиждат разработване на нови продукти и услуги (62,5%), търсене на нови пазари (59,4%) и увеличаване на производството (54,7%). Наред с това обаче се обръща тенденцията от миналата година по отношение на ролята на европейските фондове за развитието на бизнеса. 59% от анкетираните планират да кандидатстват през 2014 г. с европроекти. Всеки втори възнамерява и да инвестира в обучение на персонала.

Българската икономика се оттласква от дъното. Според 22% от анкетираните бизнес климатът през 2013 г. се е подобрил, докато през 2012 г. позитивните оценки бяха едва 2%. Запазва се обаче високият процент (53%) отговорили, че икономическите условия в страната са се влошили, а според 23% те не са се променили. Макар 39% от бизнесмените да предвиждат застой в икономиката през 2014 г., анкетата показва наченки на оптимизъм – 33% очакват възстановяване на растежа над 1,5%, докато през 2012 г. оптимистично настроени са били едва 16%. Категорично се обръща и тенденцията сред отговорилите „очаквам задълбочаване на кризата“ – през миналата година далите такъв отговор са били два пъти повече (51%) спрямо 2013 г. (25%). Действията на управляващите за преодоляване на кризата са оценени негативно, като най-много негативи събира правителството „Борисов“ (72%), следвано от „Орешарски“ (45%) и „Райков“ (31%). Спрямо 2012 г. се запазва процентът (10%) на фирмите, които имат просрочени плащания към банките, нараства процентът на тези, които са преструктурирали кредитите си (от 20% през 2012 г. на 26% през 2013 г.) и намалява процентът (от 70% на 64%) на успяващите да плащат кредитите си навреме. Само 17% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори веднага, според 44% е разумно предсрочните избори да бъдат през 2014 г. заедно с тези за Европейски парламент, а всеки трети смята, че правителството трябва да изкара мандата си.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото