твоята гледна точка
„Протест” и „оставка” – символите на 2013 г.
Автор Vnews, добавено на 16.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

„Протест” и „оставка” са символите на отиващата си 2013 г., показва национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч”.

„Протест” е символът, определен с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата година. Носители на протеста са и три от
поставените в топ 5 събития на 2013-а – гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26%), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%), отбелязват анализаторите.

Думата „оставка” е посочена като един от символите на 2013 г. от 27% от анкетираните. За 16 на сто от хората „бежанците” са запомнящият се знак на годината, сочи още проучването.

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години. Четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината – икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната, липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на 6,7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014г., показва изследването. Две три от тях са до 30 г., а още 15 на сто – до 40 г. 26% са с висше образование и 48 на сто – със средно, обобщава БТА.

От „Алфа Рисърч” отбелязват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще, очакват социолозите.

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-та, посочват от „Алфа Рисърч”.

38% са оптимистите и 29% – песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа – „морал”, „избори”, „успех”. От постигането им до голяма степен ще зависи, дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече, за повече морал в политиката, отбелязват социолозите.

Проучването е проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ финишираха и списъкът за министри бе […]

 

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 
 

към началото