Казват, че каквото ядеш, на това приличаш. Тази сентенция остава вярна и по отношение на боледуванията ни. Ако се храним здравословно, осигуряваме на организма си важни витамини, минерали и антиоксиданти, с помощта на които той изгражда защитните си сили срещу простуда и грип. Всяка една хранителна група може да осигури подобни продукти, така че тук няма да се ограничим единствено с добре познатия съвет – консумирайте повече плодове и зеленчуци.
1. Риба
Полезни в случая са мазните видове риба, тъй като те са богати на омега-3. Тези мастни киселини са известни със свойството си да потискат възпалителните процеси. В организма постоянно текат такива, с които той се справя. Дори и в случаи на хронично заболяване наличието на омега-3 може само да улесни организма в дейността му да поддържа обичайните си функции и да се справя срещу микроогранизмите.
Изследване от 2011 г., публикувано в Brain, Behavior and Immunity доказва, че само с 3 месеца прием на омега-3 нивата на възпалителните агенти и симптомите на тревожност се понижават – а тревожността също „убива“ имунитета.
2. Стриди
Цинкът е популярен с ефекта си да бори простудните заболявания и грипа. Канадско изследване от миналата година доказва, че приемът му намалява продължителността на боледуването. Най-подходящият източник на цинк си остава храната. На него са особено богати стридите. Препоръчва се обаче да се консумират след термична обработка.
3. Чесън
Чесънът е съставка, която широко присъства в Българската традиционна кухня. Въпреки неприятната му миризма, е добре, особено през сезоните на чести инфекции, да се консумира редовно. Алицинът в него има силно антибактериално и антиоксидантно действие, което помага срещу простудните заболявания и скъсява изявата на симптомите, се доказва в изследване, публикувано в Advances in Therapy през 2001 г.
4. Анасон
Семената на анасон носят антибактериален ефект, което проличава и в борбата срещу инфекциите на горния респираторен тракт. Чаят от анасон е най-сполучливият начин да се успокои кашлицата с тази билка. Действа и отхрачващо. В изданието на Американското фармацевтично дружество Practical Guide to Natural Medicines се дава следната рецепта с анасон като ефективна при кашлица: чаша счукани семена от анасон се залива с чаша кипната вода и се добавят чесън, канела и мед. От отварата се отпива три пъти на ден.
5. Цитрусови плодове
Цитрусите са едни от най-богатите източници на витамин С, което ги прави незаменим помощник при терапията срещу настинки и грип. Хапвайки ги още при първите подозрения за заболяване, намаляваме значително риска от влошаване на здравословното ни състояние.
6. Боровинки
Боровинките съдържат един от най-активните антиоксиданти – антоцианините, което е научно потвърдено в изследване на университета Корнел през 2007 г.
7. Шоколад
Черният шоколад е полезен заради полифенолите и цинка, които се съдържат в какаото. За да се намали нежелания ефект на другите съставки като захар и наситени мазнини обаче,трябва да се избира такъв с минимум 70% съдържание на какао и се хапва не повече от редичка на ден.
8. Бразилски орех
Тези ядки са богати на белтъчини, полезни мастни киселини и селен. Последният е особено важен и необходим на имунната система, за да функционира тя правилно и организмът остава способен да се справи срещу всякакви чужди „нашественици“. Изследване от 2001 г. на Университета на Северна Каролина, САЩ, показва, че при дефицит на селен в организма степента на възпалителните процеси е по-висока.
Тялото ни се нуждае от съвсем малко селен по принцип – достатъчна е само една ядка от този орех, за да задоволим дневните му потребности от микроелемента. По-големи количества селен не са полезни, напротив водят до развитието на някои заболявания, така че с бразилския орех до шепа на седмица.
9. Слънчогледови семки
Докато бразилският орех е абсолютна екстра за трапезата ни, слънчогледовите семки си остават за българина един от най-добрите източници на витамин Е. Той се смята за най-мощният антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане, остаряване и израждане. Само с 30 грама покриваме близо една трета от нуждите на организма от този витамин.
Витамин Е освен това е полезен за белите дробове. При шотландско проучване от 2003 г. се намира, че хората, чието хранене е богато на витамин С и Е се радват на по-голям капацитет на белите дробове, освен че отделят по-малко секрети и храчки.
10. Овесени ядки
Овесените ядки са известни с това, че са отлична форма на закуска осигуряваща на тялото постепенно освобождаване на енергия и зареждане за поне 4 часа напред. Какъв по-чудесен ефект от този да изпитваме чувство на ситост и липса на мисъл за хапване на нещичко?!
Овесените ядки обаче са ценни с една особена своя съставка – бета-глюканите. Това са специфични фибри, които подпомагат понижаването на високия лош холестерол и подобряват защитните сили. Нещо повече, изследвания доказват, че бета-глюканите на овесените ядки имат принос за предпазване от инфекции на горния респираторен тракт, както и че подобряват капацитета на белите кръвни клетки, а те знаем се борят срещу болестотворните причинители.
* Чай
Знаем как чаша топъл чай може да успокои възпаленото гърло и облекчи напрежението в гърдите от неприятния грип или простуда, но ползите му са много повече.
Зеленият, белият и черният чай съдържат катехини – група антиоксиданти, които имат способността да се справят с вирусните частици. Японско изследване от 2011 г. намира, че 75% от хората, които приемат катехини по схема в продължение на 5 месеца, по-рядко се поддават на грипни инфекции.
Други научни екипи документират как катехините допринасят за подобряване на общото здравословно състояние, метаболизма и за предпазване срещу рак и сърдечносъдови заболявания.
Споделете текущата публикация: