твоята гледна точка
Ще таксуват и децата за изследвания
Автор Vnews, добавено на 15.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Родителите на децата вече ще плащат такса за изследване в лаборатория. Тази промяна ще влезе в сила от януари с подписването на Националния рамков договор за 2014 г. Той се парафира от здравната каса и лекарския съюз. На своя събор в събота медиците взеха решение, че са съгласни да подпишат документа, който Управителният им съвет преди това договори с НЗОК. Tаксата ще се плаща от родителите за вземане на кръв, урина или друг биологичен материал. Тя ще се определя от всяка лаборатория и се явява един вид доплащане на недофинансираните дейности в здравеопазването. В момента такава такса има за възрастните. От нея занапред ще са освободени само децата, настанени в домовете за сираци.

С подписването на рамковия договор се въвеждат и промени за пациентите в болничната помощ. От догодина всеки пациент, който има индикации за хоспитализация, ще бъде приеман в клиниката, без да се връща до лаборатории или други лекари за допълнителни изследвания. Ако такива се налагат, медиците в болницата ще ги правят сами. Пациентите ще имат право на изследвания в клиниката, ако се налагат, до 30 дни след изписването им. Така те няма да има нужда да търсят направления от джипитата си.

С промените в рамковия договор се даде възможност на болните хора да бъдат приемани два пъти за 30 дни в болница с една и съща диагноза. Досега касата плащаше само за единия престой и човек трябваше да чака да минат тези 30 дни, за да може отново да влезе в болница, ако му се налага. Другият вариант бе клиниките да изписват лъжлива диагноза, за да си получат парите от касата. С промените обаче НЗОК ще плаща и за двата приема, а след това ще прави проверка, за да види дали има или не нарушения.

С новия рамков договор се вдигат и цените на 34 клинични пътеки за болниците. Сред тях са редица педиатрични, пулмологични и хирургични. Също така се повишава с левче цената, която касата плаща на специалистите за преглед, и така става 18 лв. Председателят на лекарите д-р Цветан Райчинов успокои колегите си, че няма да има намаление на обема дейности заради увеличените цени.

Въпреки че имаше остра дискусия сред лекарите дали има смисъл да се подписва документът, медиците все пак решиха, че ползите са повече от несбъднатите обещания.

Пациенти скочиха на фиксираните бюджети

И пациентите са срещу въвеждането на фиксирани бюджети за болницте, стана ясно в събота. С промени в методиката за плащане на болниците догодина здравната каса си оставя вратичка да им плаща само определените от нея месечни бюджети. Директори на клиники вече алармираха пред „Стандарт“, че това може да доведе до проблеми в лечението на хората. „Ние също сме против въвеждането на подобни бюджети, затова не подкрепих промяната в методиката“, каза Иван Димитров, представител на пациентските организации в Надзорния съвет в НЗОК. Зам.-директорът на НЗОК д-р Динчо Генев пък заяви, че въпреки промяната касата обещава да плаща на болниците и надлимитната им дейност.

Плащат 70% на клиниките

Здравната каса ще плати 70% от дейността на болниците за ноември вместо обещаните 80 на сто. Това стана ясно на лекарския събор в събота. „16 млн. лв. не достигат на НЗОК, за да плати всичко, за което се споразумяхме, защото болниците увеличиха хоспитализациите“, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Средният харч на касата за дейността на клиниките на месец досега беше 115 млн. лв. За октомври и ноември обаче той достигна 150 млн. лв. „10-те процента, които остават, ще се платят през януари заедно с останалите 20“, каза представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Иван Димитров. „Управителният съвет ще вземе решение как ще реагираме“, заяви д-р Райчинов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото