твоята гледна точка
Заплахи и шантаж часове преди избора на нов варненски владика
Автор Vnews, добавено на 14.12.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Флашки, заплахи и шантаж властват в часовете преди гласуването на новия владика, който ще води християнското паство във Варненската и Великопреславска митрополия.

Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква” реагира светкавично със следната декларация, адресирана до патриарх Неофит, в която предупреждават за предстоящия опорочен вот :

До:

Негово Светейшество

Българския патриарх и

Софийски митрополит

Неофит

 

Копие До:

Средствата за масово осведомяване

ИЗЯВЛЕНИЕ

от Инициативния комитет „За чистота в българската Православна църква”

Ваше Светейшество,

 

С дълбока загриженост и безпокойство се обръщаме към Вас по повод на поредните нарушения на Устава на Българската православна църква, за които Ви уведомихме чрез нашата Молба от 11.12.2013г. и декларираме: обвиненията към Агатонийския Епископ Борис, заради които беше касиран първият вот на 17 ноемрви 2013г. се потвърдиха. Обвинения се потвърдиха от неговото поведение в последната седмица преди новия избор.

В предаването по ТV7 на водещия г-н Карбовски той предостави на журналиста флашка с информация, в която според него се „говори кой какво е давал, на кого са давани и какво е давано”. Това е още едно свидетелство, че на избирателите е оказвано давление и натиск и на някои са били предлагани подкупи. Показването на тази флашка по медиите е още един груб опит на Епископ Борис в национален ефир да притисне избирателите, че ако не гласуват, както той иска, ще ги уличи в корупция със записите.

По църковния ред би следвало Агатонийския епископ Борис да предостави оригинала на тези записи на Св. Синод на БПЦ, да каже от къде ги има, след което трябва да бъде удостоверена тяхната достоверност от квалифицирани експерти. Ако се докаже, че записите са автентични и неманипулирани, би следвало Светия Синод да проведе църковно-наказателен съд по смисъла на 22 правило на VІ Вселенски събор и във връзка с чл. 190 ал. 8 и 14 от Устава на БПЦ.             На който би трябвало да се призоват всички, които са били замесени в осъществяването на корупционните схеми и да се установи тяхната лична вина. След излизането на църковното съдебно решение, би следвало Светия Синод да изключи от листата на достоизбираемите епископи, всеки от тях, който е организирал и е искал да се възползва от корупционни практики.

В същото предаване, Агатонийският епископ Борис показа на г-н Карбовски папка с подписите на свещеници от Варна, които го подкрепят и са били „за него”. Имаме информация, че той е организирал тази подписка в своя подкрепа и убедил свещениците да я подпишат чрез използване на натиск, уговаряне и различни обещания. Смятаме, че това представлява намеса в делата на овдовялата епархия чрез оказването на давление и даването на конкретни обещания.

Също така Агатонийския епископ Борис в своето открито писмо до християни от гр. Варна, публикувано на сайта на Информационна агенция „Стандарт”, им препоръчва да призоват „протестиращите свещеници от богатите варненски църкви” да напуснат своето място на свещенослужение, като „веднага след каноничния избор на 22.12, независимо кой ще бъде избран за нов митрополит да ви обещаят, че всички те ще напишат молби до новия митрополит, в които горещо, настоятелно и коленопреклонно ще го помолят да ги премести от църковно служение в богатите храмове от гр. Варна и епархията и да ги назначи на служение из добруджанските и шуменските села, а на техните места да назначи млади бедни свещеници от Добруджа и Шуменско”. В това внушение ние виждаме опит да се противопоставят миряните и свещениците от градските енории на миряните и свещениците от селските енории. Тази негова препоръка и тези „предизборни обещания” са опит да се окаже натиск и да се заплашват или подкупват епархийските избиратели, както и да се прилага в църквата метода „разделяй и владей”. Считаме, че тези заявки за определени кадрови промени във Варненска и Великопреславска епархия, преди да е избран от Св. Синод титулярен архиерей, са навлизане в правомощията на действащ митрополит. Това  подстрекателство на миряните от Варна е явен опит за извършване на определени кадрови промени в епархията и представлява нарушение на 34 Апостолско правило. За тези свои деяния Агатонийският епископ Борис също така трябва да отговаря пред църковен съд.

Заради гореизложените нарушения, които станаха в периода преди втория избор на 15.12.20013г. и след като няма решение по всички внесени във Св. Синод на БПЦ сигнали за нарушения и молбата ни от 11.12.2013г. заявяваме, че предстоящият избор вече е опорочен и компрометиран, поради доказаното използване на неканонични и противоуставни прийоми.

 

За инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква”:

 

Иван Панайотов

Лиляна Савова

Явор Георгиев

Борислав Аврамов

Георги МаноловСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Европейската комисия ще забранява непродадени дрехи и обувки да се унищожават. Това предвижда нов регламент за екопроектирането на устойчиви продукти. Той […]

 
Властта

“Всеки ден в моя кабинет идват в началото Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, Атанасов, Данчо Цонев. Десетки, стотици пъти. Аз […]

 
Здраве и красота

Кивито е първенец сред плодовете по наличие на витамин С, като изпреварва дори цитрусите. В него има не само витамини, но […]

 
Жълто

Дъщеричката ѝ Радикс е почти на 4 години
Съвсем скоро малката Радикс ще навърши 4 години. Камерън Диас, която стана майка на […]

 
 

към началото