твоята гледна точка
7-ми блок в „Козлодуй“ – през 2016-а
Автор: Стандарт, добавено на 13.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Реалните дейности по изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще започнат през 2016 г. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след срещата му с ръководството на американската компания „Уестингхаус“, чийто реактор АР-1000 беше избран за новата ни ядрена мощност.

След проведените разговори между трите компании БЕХ, „Уестингхаус“ и „Тошиба“ е подписано споразумение, което ще даде възможност в следващите до 9 месеца да се извърши предварителната работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри.

„Аз запазвам надеждата, че това няма да стане в последния момент, а работата ще бъде завършена в по-кратък период“, заяви Орешарски. Той гарантира, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства. Премиерът каза още, че при спазване на всички набелязани етапи през 2016 г. ще може да започне фактическото изграждане на блока.

„Ние възнамеряваме да изградим в България един проект, което ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти и съответно ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност“, заяви президентът на „Уестингхаус“ Дани Родерик. Той отбеляза, че в предстоящите дейности е много важно да се следват принципите на възможно най-голяма прозрачност. „Уестингхаус“ е наистина напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и своите цели в областта на енергетиката“, заяви още президентът на компанията.

Към момента в света се изграждат 8 проекта за нови ядрени централи с технологията AP-1000. Четири реактора са пред завършване в Китай, а още четири AP-1000 са в начална фаза на изграждане в САЩ. Съвсем скоро предстои подписване на договор за изграждането на още осем реактора от този тип в Китай.

ДКЕВР мисли за ново поевтиняване на тока

Може да се помисли за ново намаляване на цените на тока за бита, стига да се появи такава възможност. Това заяви Еленко Божков от ДКЕВР пред депутатите от парламентарната подкомисия за контрол над регулатора. Той беше категоричен, че до края на този ценови период (края на юни) не може да се говори за вдигане на цените, но преди това може да се търсят резерви за намаление. Възможно е то да дойде през февруари или март 2014 г., стана ясно от думите на депутата от БСП Красимир Янков. Според Божков сваляне на тарифите няма как да има по-рано, тъй като ДКЕВР няма необходимото време за разчетите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото