твоята гледна точка
2014-а: Голямото търсене на акции
Автор Vnews, добавено на 12.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Водещите индикатори сочат към възстановяване на глобалния растеж за 2014 г. Развитите икономики поемат водачеството, като нетният износ и частните инвестиции оказват подкрепа на растежа. Можем да очакваме 2,5% растеж за САЩ, 2,3% за Япония и 1,5% за Еврозоната. Развиващите се пазари, например страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), ще отбележат умерен скок в рамките на малко под 2%. За Централна Европа очакванията са за положителен растеж в размер на около 2,3%, което е значително над прогнозата за Югоизточна Европа (1,7%) и ОНД Ч 1,6%. Движещите сили в региона ще бъдат Полша, Чехия и Словакия. Унгария ще реализира по-скромен ръст от около 1,5%, а Словения очакваме да остане в рецесия и през 2014 г. Важно е да се отбележи, че държавите със силни експортни връзки с Германия ще се възползват повече в сравнение с останалите, поради което страните от Централна Европа поеха водачеството пред Русия и Украйна.

Въпреки че 2014 г. ще бъде интересна изборна година за някои страни в ЦИЕ, очакванията са, че реакцията на пазарите ще бъде по-скоро като неутрална. Само предсрочни избори в Словения и нестабилно ново правителство в Унгария биха могли да доведат до негативни пазарни реакции. Истинско бреме за пазарите, от друга страна, биха могли да бъдат потенциални нови специфични данъци или регулаторни мерки. В Полша важен фактор остава новата пенсионна реформа поради все още непредсказуемия й ефект върху пазарите на акции и облигации.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постави на 4 ноември 2014 г. първия стълб на съвместния банков съюз – интегрирания Европейски банков орган (ЕБО). Дотогава 124 банки в Еврозоната, които са определени като системно важни, ще преминат през преглед на качеството на активите и стрес тестове. До оповестяването на резултатите през октомври 2014 г. съответните банки ще имат възможност да вземат мерки срещу потенциален дефицит, което също се смята за положителен. Тази всеобхватна оценка на кредитните институции ще постави стабилна основа за бъдещо съпоставяне между тях. Тогава и високите рискови надбавки на банките биха могли да отбележат умерен спад.

Въпреки че през 2014 г. ликвидността няма да бъде толкова решаващ елемент на капиталовите пазари, акциите ще останат атрактивна инвестиционна възможност. Цялостното възстановяване на растежа ще има положително влияние върху корпоративните печалби. Неотдавнашните по-сериозни увеличения в цените доведоха до по-скъпи оценки, поради което са възможни временни спадове в цените през годината, които следва да бъдат отбелязани. През следващата година обаче акциите ще останат предпочитан избор в сравнение с корпоративните и държавните облигации. Европейските акции отново ще реализират по-висока доходност в средносрочна перспектива след слабия растеж през миналата година. В тази пазарна среда енергетиката, стоките и отново финансите ще бъдат фаворити през предстоящите дванадесет месеца.

Анализите показват очаквания за умерен ръст на цената на петрола до около $115 за барел през 2014 г. (2013 г.: $100 за барел). Икономическият растеж в развитите икономики води до повишено търсене, докато търсенето в развиващите се пазари остава сравнително слабо. Споразумението, постигнато неотдавна за ядрената програма на Иран, ще има слабо влияние върху доставките на петрол, тъй като действащите санкции в тази сфера ще останат непроменени. Освен това конфликтите в региона, особено в Сирия, ще продължат да оказват влияние върху предлагането на петрол и през следващата година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото