твоята гледна точка
17-годишен спечели $100 000 за собствен бизнес в САЩ
Автор Vnews, добавено на 12.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

17-годишен ученик от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен е спечелил инвестиция от 100 000 долара, за да развие собствен бизнеспроект в САЩ с американския фонд Y Com­binator.  Мартин Стоянов, който учи в Шумен, но е от Нови пазар, представи  проекта си на областния управител Венцислав Венков. Ин­вестицията е спечелена съвместно с 30-годишния бизнеспартньор на Мартин – варненеца Теодосий Теодосиев. Мартин и Теодосий разработили приложение за email клиент за организиране на пощата, което може да се използва в движение по мобилния телефон. Ино­вативното според единадесетокласника е, че програмката им се използва много по-бързо и по-лесно от вече съществуващите и буквално с едно натискане на бутон можеш да преместиш едновременно няколко папки. А ползата от това? Когато седнеш пред компютъра вкъщи или в офиса, вече си с една крачка напред, защото си си организирал пощата в движение.

Двамата новатори се срещнали преди година, когато Мартин участвал в конкурс за старши предприемачи Startup weekend Varna. Точно там се запознал с бъдещия си бизнеспартньор. Двамата спечелили варненското състезание, като за 54 часа успели да създадат собствен бизнес и основали компанията Magine. Три дни след победата от инвестиционния фонд за рискови инвестиции Eleven проектът им получил финансиране от 25 хиляди долара. Така започнал апетитът. Два месеца след успеха във Варна Мартин Стоянов и Теодосий Теодосиев кандидатстват вече за един от най-важните фондове за рискови инвестиции Y Combinator. Практиката на американците е да поемат рискови бизнеспроекти за срок от три месеца, като им помага да се развият и да си намерят инвеститори. След трите месеца правят демо ден, в който представят бизнеса си пред 500 от най-добрите инвеститори в Силициевата долина.

Статистиката показва, че 80 процента от участниците намират средства за проектите си. Мартин и Теодосий участват с приложението си за поща. На 1 ноември им се обадили да им кажат, че са одобрени за интервю. Буквално в движение се записали за 19 ноември и заминали за Силициевата долина.

“Интервюираха ни два пъти и на края на деня ни казаха, че сме одобрени, а програмата с наше участие ще бъде от декември до март” – разказа пред областния управител на Шумен и репортери младият бизнесмен. Мартин е поставил рекорда за най-млад участник, спечелил инвестиране. “Американците инвестираха в приложението ни 100 000 долара, които през трите месеца в САЩ ще вложим за създаване на най-добрия продукт” – обясни Мартин Стоянов. Ако той и Теодосий успеят да привлекат инвеститори се надяват да останат в САЩ и да изградят бизнеса си на по-високо ниво. Там ще разработят това, което вече са изградили и ще започнат да го продават, като направят собствен бранд, маркетингов екип и наемат допълнително хора.

Ученикът от Нови пазар е в голяма степен самороден бисер, тъй като не е посещавал никакви уроци и школи- нито по английски, нито по програмиране.“Бях много любознателен, постоянно четях, винаги се опитвах да правя експерименти с компютъра. Целият ми ден минава пред компютъра, всичката ми работа е там. За мен това е забавлението, училището, там са ми и приятелите”, разказа момчето./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото