твоята гледна точка
Учениците до седми клас минават на целодневно обучение
Автор Vnews, добавено на 10.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Учениците до 7 клас да минат на целодневно обучение до 2020 г. Това предвижда разработената стратегията за училищно образование, но все още няма яснота дали ще бъде въведено от следващата учебна година. В момента са обхванати учениците от първи и втори клас..

Плановете са тази мярка да се финансира с част от средствата по новата оперативна програма „Наука и образование“, която е с бюджет от 508 млн. лв. Средствата са разпределени по три основни приоритета – научни изследвания и технологично развитие, учене през целия живот и приобщаване на изпадащите от образованието, съобщи във вторник зам.-министърът на образованието Иван Кръстев.

Подпомагане на стажове на студентите, стипендии на ученици и студенти, привличане на млади учители, развитие на професионалното образование са основните акценти, които ще се подпомагат по програмата. Ще се финансира още и създаването на центрове за компетенции и центрове за върхови постижения в науката, каза Кръстев.

Най-много пари за подобряване на образованието

Най-много средства се залагат за финансиране на реформите в професионалното и висшето образование, каза Кръстев. Целта е през 2020 г. неграмотните да са по-малко спрямо 2012 г.

Преди дни международното изследване на средното образование PISA отреди на България 47-о място от 65 държави по сред 15-годишните ученици по четене, математика и природни науки.

Ако сега 40% от учениците в девети клас имат трудности с четенето, то през 2020 г. техният дял да падне под 30%. По математика преследваната цел е от 43.8% сега учениците, които имат проблеми да намалеят до 37%. По природни науки заложената цел е слабите оценки да намалеят с 6% до 2020 г. и само 30% от учениците да не се справят с материала.

Заложени са и пакет от мерки за намаляване на дела на учениците, напуснали преждевременно училище, като целта е те да бъдат 11% до 2020 г. при 12.7% сега.

От новата оперативна програма ще се дават средства и за задължителната двегодишна предучилищна подготовка.

Предвиждат се и мерки за подпомагане на децата в свободното им време и извън училище.

Центрове за върхови постижения

Парите от Европейския фонд за регионално развитие са изцяло за подкрепа на националната научна инфраструктура. С тях ще се финансират центрове за компетенции и центрове за върхови постижения в науката, каза Иван Кръстев. По думите му целта е след това тези открития да бъдат въдени в практиката.

Центровете за върхови научни постижения е предвидено да представляват „средища за водещи специалисти и изследователи в научна сфера от международно значение“. Те ще имат добавена стойност за развитие на вече утвърдени научни направления и теми с цел надграждане и разширяване на постигнатите резултати.

Центровете за компетентност, според програмата, са „обединения на водещи специалисти, изследователи и институции, които работят в областта на приложните науки и иновациите“. Тяхната роля е да развиват стратегически партньорства и да подават знания към обществото и индустрията.

Целта е инвестициите в приложни изследвания в приоритетните области да нараснат двойно през 2020 гСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни […]

 

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 
 

към началото