твоята гледна точка
Държавата превръща Агенцията за подслушване в мастодонт
Автор Vnews, добавено на 10.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Правителството упорито се е заело да превърне новосъздадената агенция за подслушване в мегаструктура, подобна на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съобщава в. Сега. Предизборното обещание на БСП бе, че няма да допусне свръхупотреба на специални разузнавателни средства (СРС) както по времето на ГЕРБ. Вместо това, след като увеличи почти двойно парите за слушане и следене за следващата година, кабинетът без много шум е прехвърлил за ползване близо 100 имота на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Решението е било взето на закрито заседание миналата сряда. Всички имоти са собственост на МВР и се предоставят безвъзмездно.

От публикувана таблица на правителствения сайт става ясно, че ДАТО получава 76 имота, които са част от други сгради, както и изцяло още 20 имота. Списъкът обаче не е пълен, тъй като част от терените са секретни, което означава, че предоставеното недвижимо имущество може и да е доста повече.

Парадоксално е, че въпреки желанието да се отдели подслушването от МВР на практика технически то остава вътре в него. От списъка с имоти става ясно, че ДАТО получава доста голяма част от сградата на вътрешното министерство на столичната ул. „6 септември“. Също и почти целия пети етаж от столичната дирекция на полицията. Агенцията ще има сгради във всички областни градове. Интересни са и сградите със специфично предназначение, които й се предоставят. Сред тях е базата на бившата ДОИ край язовир „Искър“. Също и имот в местността Тихина край Варна, където има поделения на командосите от военноморските сили.

Още при внасянето на бюджета за следващата година кабинетът даде заявка, че няма да спази обещанията си да се намалят парите за подслушване и ще създаде поредната мегаструктура. Първоначално за ДАТО бяха предвидени 49.5 млн. лв. Това беше повече от два пъти в сравнение с обичайния бюджет. През последните няколко години за подслушване и следене официално са били отделяни под 20 млн. лв. на година.

След като видяха, че големият бюджет предизвиква негативни коментари, управляващите решиха да го намалят със 7 млн. лв. и да пренасочат парите към здравеопазването. Това стана след разговори на депутатите от ДПС и БСП с вътрешния министър Цветлин Йовчев. „Той ни увери, че разчетените пари за подслушване, за проследяване ще бъдат три пъти по-малко от времето на Цветанов. Тези пари – 49.5 млн., ще бъдат намалени“, обясни председателят на комисията за бюджет и финанси и депутат от ДПС Йордан Цонев. По думите му около 12 млн. лв. от тази сума са средства за нова сграда. От списъка с подарени имоти не става ясно дали идеята за тази покупка е отпаднала. Друга голяма част от парите, по думите на Цонев, отивала за сигурност на информацията. Дори и след намалението обаче бюджетът на агенцията за подслушване остава пак двойно по-голям от отделяните досега пари.

Идеята за създаването на новата структура беше да се отдели подслушването от МВР, за да няма злоупотреби. С този благовиден мотив от една специализирана дирекция „Оперативно-технически операции“ (СДОТО) в МВР беше създадено почти ново министерство. Само преди дни в „Държавен вестник“ бе публикувано правителствено постановление, с което е приет нейният устройствен правилник. С него е отменен друг правилник, приет през лятото. По него агенцията трябваше да е скромна, с малка администрация, мобилна. Сега се оказва, че в нея ще има цели 8 дирекции, сред които „Координация, информационно обслужване и международна дейност“, „Човешки ресурси“, „Правно-нормативно обслужване“,“Планиране и управление на финансите“, „Управление на собствеността“, „Сигурност на информацията“, „Вътрешна сигурност“ и „Научно-приложни дейности“. Освен това е предвидено да има и секретни дирекции плюс териториални поделения, които осигуряват и прилагат СРС. Броят на персонала на новия мастодонт е секретен, но може да се предположи, че само в централната му администрация ще са заети поне сто души.

ДУБЛАЖ

Първоначално ДАТО трябваше да бъде единствената служба, която ще може да подслушва и следи. После се оказа, че дирекцията за подслушване и следене в ДАНС остава като самостоятелна единица. Запазва се правото на самостоятелна дейност в тази посока и на двете разузнавания – цивилното и военното.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото