Споделете текущата публикация:
Яйцата са полезни, но не повече от 4 седмично
Според препоръките на Световната здравна организация не е разумно да се консумират повече от 4 яйца седмично. За спортисти и фитнес фенове яйцата носят редица ползи, но са съзнателно избягвани поради ефекта им да повишават кръвния холестерол – предизвикващ атеросклероза и хипертония. Това може да се избегне, като се консумира само яйчния белтък – лишени от жълтък, яйцата не са така наситени на холестерол и могат да се приемат в по-големи количества.
Най-важната съставка на яйцето, за бегачи и лекоатлети и спортно активни хора над 50 години, са неговите белтъчини. Те помагат на тялото за изграждане и поддръжка на нови мускулни влакна след натоварване. Едно цяло яйце предлага 6 г белтъчини, а само белтъкът съдържа около 3,5 г от тях. Макар Ориентировъчният дневен прием на (ОДП) белтъчини за мъжа да е 56 г, а за жените 46 г, изследване от 2007 г. от световното издание Journal of the International Society of Sports Nutrition заключва, че активно спортуващите имат нужда от 1,28 до 1,82 г белтъчини допълнително всеки ден, за всеки 1 кг телесна маса. По-нисък протеинов прием от този чувствително понижава ефективността от редовните тренировки. Това означава, че 70-80 кг редовно трениращ човек има нужда от 106 до 150 г белтъчини дневно.
Холинът в яйцата също е от особено значение за спортиста. Тялото разчита на приема на това съединение, за да произвежда ацетилхолин – невротрансмитер или молекула на нервната комуникация, която играе ключова роля в паметта. Леко завишеният прием на холин в хранителния режим усилва както запаметяването, така и бързината на достъп до паметта, особено тази за моторните способности на тялото, които обуславят придвижването му и извършването на дейности, свързани с ловкост, пъргавина и бързина на реакциите. Едно яйце снабдява с 147 мг холин, 27% от ОДП за мъже и 35% за жени.
Яйцата са отличен източник и на желязо за спортуващите, особено тези, които не ядат месо. Желязото е необходимо за свежа и силна кръв и участва в хемоглобина – транспортната молекула, чрез която кръвта разнася кислород из тялото. При ниски нива на кислород, в мускулите настъпва кислороден глад и невъзможност за съкращаване – така наречената „мускулна умора”. Две средни яйца съдържат 2 мг желязо, като ОДП е както следва: 8 мг за мъже, 8 мг за жени над 50 г и 18 мг за жени между 17 и 50 г.
Макар яйчните жълтъци да съдържат завишени количества холестерол, в тях са съсредоточени и повечето им полезни съединения. Препоръчителна е консумацията на не повече от 5 цели яйца седмично от спортуващите активно и 3 за по-слабо активните. Отделянето на жълтъка и консумация само на белтъка е препоръчително, само ако се търси ударна доза протеин без холестерол, но в самия белтък се съдържат твърде малко желязо и цинк.
При избягване на жълтъците се съветва засилване в консумацията на храни, богати на желязо и цинк като компенсация: червено месо, черен дроб, миди, пилешко, бобови растения, тиквени или сусамени семки, леблебия, печени картофи, ядки и сушени кайсии за желязо и цинк и гъби, спанак и морски деликатеси за още повече цинк – без него допълнително се отслабва абсорбцията на желязо.