твоята гледна точка
Оставаме без лекари по Коледа
Автор Vnews, добавено на 07.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Джипитата затварят кабинетите си по празниците от 24 декември до 3 януари, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Те обаче са задължени да сключат договор с медицински център, който да обслужва пациентите им в неработни дни и през нощта. Затова хората да се поинтересуват още преди празниците дали техният лекар има такъв договор и да научат адреса на съответния център, каза заместник-председателят на сдружението д-р Атанас Пелтеков.

В Пловдив личните лекари и тези в доболничната помощ излизат пък в отпуска още от 20 декември и се връщат през януари. Причината да затворят кабинетите по-рано е липсата на направления, обясни д-р Георги Кръстев от районната колегия на Българския лекарски съюз. Така без доктор на разположение ще останат над 300 000 човека, каза още д-р Кръстев.

Пациентите на лекарите, които не са сключили договори са обслужване с медицински център, могат да се лекуват по празниците единствено в неотложните отделения на болниците. Дотам обаче трябва да си осигурят сами транспорта, тъй като линейките са малко. В столицата например те са само 10. Другият вариант е хората да си плащат в частните болници, които се очаква да работят без прекъсвания по празниците, когато джипитата и лекарите от общинските и държавните болници ще са по-малко от необходимото.

Най-тежко е положението в малките населени места, където пациентите  остават без джипита не само по празници, но и когато почине техният лекар, особено ако практиката е в по-отдалечен район. Така коментира проблема с недоститащите лични доктори директорът на Районната здравноосигурителна каса в Разград д-р Камелия Станева. Такъв е случаят към момента в селата  Мортагоново, Самуил, Каменар и Студенец, поясни тя. Според нея и колегите й от касата джипитата в бедните региони нямат финансов стимул да отварят кабинети, тъй като там повечето хора не са здравноосигурени и те не получават пари за лечението им. 24 от всичките 74 практики в областта са вакантни по тази причина, каза д-р Станева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Всички зам.-министри освободени, премиерът заподозря в това саботаж
Петков видя възможност да изкарат и 4 г.
Борисов призна – ако Нинова не се беше дръпнала, щяхме да имаме правителство с първия мандат. Тя […]

 

В София доскоро с 1 средна заплата можеше да се купят 0,8 квадратни метра, сега – само 0,65
Наемите растат […]

 

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло […]

 
 

към началото