твоята гледна точка
Българинът пас на кредитите
Автор Vnews, добавено на 06.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Слабо търсене на кредити и през 2014 г. заради ниския икономически растеж прогнозира управителят на БНБ Иван Искров в словото си по време на честването на Деня на банкера. Той призова към по-голяма диалогичност от страна на банките при договаряне или промяна на ценовите условия по кредитите, което ще доведе до повишаване на доверието сред кредитополучателите. И тази година трудното възстановяване на икономическия растеж в страната възпрепятстваше подобряването на качеството на банковите активи и потискаше рентабилността на банките, каза Искров. Въпреки това се очаква банковата система да приключи 2013 г. с печалба от 500-550 млн. лв., която е съпоставима с резултатите от предходните години, допълни той. През 2013 г. се отчита стабилизиране на дела на заемите с просрочие над 90 дни. Към края на октомври просрочените кредити са 10,66% от балансовата стойност на кредитния портфейл на банките, каза Искров. Общата капиталова адекватност на банките е 17%, а коефициентът на ликвидните активи към пасивите е 25,25%. За година депозитите на домакинствата нараснаха с 3,1 млрд. лв. (9,3%).

Най-голямото предизвикателство пред банковия сектор през 2014 г. обаче няма да е свързано с рисковете на икономическата среда, а с новите европейски банкови регулации. Искров дори нарече промените „надзорна революция“ за банките в България. От 1 януари влизат в сила капиталовите изисквания, приети през юни 2013 г. от Европейския парламент. Така България се присъединява към новото Базелско споразумение за капитала (Базел III), с което се въвеждат нови изисквания към банките за капитала, ликвидността, управлението на рисковете и корпоративното управление. След промените изискването за минимална капиталова адекватност ще бъде намалено от 12% на 8%. Но това ще бъде компенсирано от въвеждането на няколко капиталови буфери и общата капиталова адекватност на банковата система ще надхвърли сегашния минимум от 12%, каза Искров. Вместо заделените досега специфични провизии от 1 януари от банките се очаква да извършват счетоводни провизии по Международните стандарти, целящи намаление на балансовата стойност на кредитите в просрочие над 90 дни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото