твоята гледна точка
Българинът пас на кредитите
Автор Vnews, добавено на 06.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Слабо търсене на кредити и през 2014 г. заради ниския икономически растеж прогнозира управителят на БНБ Иван Искров в словото си по време на честването на Деня на банкера. Той призова към по-голяма диалогичност от страна на банките при договаряне или промяна на ценовите условия по кредитите, което ще доведе до повишаване на доверието сред кредитополучателите. И тази година трудното възстановяване на икономическия растеж в страната възпрепятстваше подобряването на качеството на банковите активи и потискаше рентабилността на банките, каза Искров. Въпреки това се очаква банковата система да приключи 2013 г. с печалба от 500-550 млн. лв., която е съпоставима с резултатите от предходните години, допълни той. През 2013 г. се отчита стабилизиране на дела на заемите с просрочие над 90 дни. Към края на октомври просрочените кредити са 10,66% от балансовата стойност на кредитния портфейл на банките, каза Искров. Общата капиталова адекватност на банките е 17%, а коефициентът на ликвидните активи към пасивите е 25,25%. За година депозитите на домакинствата нараснаха с 3,1 млрд. лв. (9,3%).

Най-голямото предизвикателство пред банковия сектор през 2014 г. обаче няма да е свързано с рисковете на икономическата среда, а с новите европейски банкови регулации. Искров дори нарече промените „надзорна революция“ за банките в България. От 1 януари влизат в сила капиталовите изисквания, приети през юни 2013 г. от Европейския парламент. Така България се присъединява към новото Базелско споразумение за капитала (Базел III), с което се въвеждат нови изисквания към банките за капитала, ликвидността, управлението на рисковете и корпоративното управление. След промените изискването за минимална капиталова адекватност ще бъде намалено от 12% на 8%. Но това ще бъде компенсирано от въвеждането на няколко капиталови буфери и общата капиталова адекватност на банковата система ще надхвърли сегашния минимум от 12%, каза Искров. Вместо заделените досега специфични провизии от 1 януари от банките се очаква да извършват счетоводни провизии по Международните стандарти, целящи намаление на балансовата стойност на кредитите в просрочие над 90 дни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за […]

 

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за юни.

До полунощ явленията навсякъде ще затихнат и […]

 

Премиерът назначи първите двама зам.-министри. Гълъб Донев за недоволството, че уволнил досегашните: Явно нямат кадри

Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият министър-председател […]

 
 

към началото