твоята гледна точка
Внедриха уникална техника за безкръвна подмяна на аортна клапа
Автор Vnews, добавено на 06.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Първите процедури за неоперативна (безкръвна) подмяна на аортна клапа при петима болни от региона на Варна и Североизточна България бяха осъществени на 2 и 3 декември в университетската болница „Св. Марина“ във Варна, съобщиха оттам. Тези уникални операции се реализираха в резултат на сътрудничеството между варненския екип, начело с д-р Веселин Вълков от Първа клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Марина“, и проф. Шангъл и д-р Лауле от Клиниката по интервенционална кардиология в Университетска болница Шарите, Берлин, уточниха от болницата.

Транскутанното имплантиране на аортна клапа (TAVI), представлява поставяне на нова клапа чрез катетър, без да се отваря сърцето, което носи много по-нисък непосредствен риск при сравними с оперативното лечение резултати. Това щадящо интервенциално лечение на болни от аортна стеноза се извършва по света от 10 години насам, но университетската болница във Варна е първата, която внедрява тази техника в региона.

Аортната стеноза е клапно заболяване на сърцето, чиято честота нараства с възрастта. То може дълго време да бъде без оплаквания, но след началото на симптомите и най-често в резултат на сърдечна недостатъчност, прогнозата е доста лоша. Единственото лечение досега бе оперативното, което за пациенти в напреднала възраст и с множество придружаващи заболявания е с повишен риск.

„Първите успешно поставени аортни клапи ни дават увереността, че тази съвременна и иновативна терапия на болните с аортна стеноза ще продължи да се развива в лечебното заведение и ще стане ежедневна дейност в името на доброто на пациентите“, заявиха от ръководството на университетската болница. Гаранция за успеха бе прилагането на интердисциплинарен подход от екип от кардиолози, кардиохирурзи и реаниматори, както и уникалната апаратура, която преди месец бе въведена в експлоатация в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.

Позициите на ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ и Медицинския университет във Варна са твърдо в подкрепа на въвеждането на най-съвременни и иновативни методи в медицината. Преди да отпътува от страната проф. Шангъл заяви, че УМБАЛ „Св. Марина“ е високотехнологична европейска болница и сътрудничеството между клиниката по интервенционална кардиология на болница Шарите, Берлин и университетската болница във Варна  ще продължи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия призова за приемането на България в Шенгенското пространство, предаде БГНЕС.

В годишния доклад „За състоянието на Шенген“ се подчертава значението на завършването на Шенгенското пространство.

ЕК призовава Съвета на Европейския съюз […]

 

По повод тържественото честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий утре (24 май), в някои участъци на града ще […]

 

Седмицата започва със сериозен трус в държавата
Тошко Йорданов дал сигнал в петък на среща на 25-те депутати от “Има […]

 
 

към началото