Рибата трябва редовно да присъства на трапезата ни, не само на Никулден!
Ако редовно включваме в менюто си риба, това е сериозна заявка за това, че искаме да сме здрави. Изобилието от омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, без съмнение значат здраве.
Ето и кои са 8-те от най-популярните ползи за здравето, които рибата ни носи, когато я поднасяме на трапезата си:- при децата и подрастващите, които редовно консумират риба, рискът от астма е в пъти по-нисък;
– видовете риба, които са източник на омега-3 мастни киселини в големи количества, подпомагат работата на мозъка;
– ненаситените мастни киселини, които се съдържат в рибата, доказано намаляват риска от рак с между 30 и 50%, като в най-голяма степен това се отнася за рака на устата, на червата, простата и рак на млечната жлеза;
– консумацията на риба поне веднъж в седмицата намалява наслагванията по стените на кръвоносните съдове, като по този начин прави риска от сърдечносъдови заболявания в пъти по-нисък;
– деменцията се забавя, ако рибата присъства редовно на трапезата на възрастните хора;
– доказано е, че консумацията на риба контролира нивата на кръвната захар при хора, които страдат от диабет;
– ако майките, които кърмят все още, редовно консумират риба, това подобрява зрението на кърмачетата. Смята се, че това се дължи на омега-3 мастните киселини, които детето приема чрез майчиното мляко;
– ако редовно консумираме риба, това намалява случаите на възпаления в тялото, като едновременно с това облекчава пристъпите на автоимунни заболявания, артрит, псориазис и др.
Споделете текущата публикация: