твоята гледна точка
Кирил Йорданов се скри зад подчинените си за строежите в Морската градина
Автор: Снимка: Варнаутре.бг, добавено на 05.12.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (1)

“Свиквам днешната пресконференция, за да дам предизвикан отговор на една актуална за града ни дискусия – за Морската градина”.

С тези думи бившият варненски кмет Кирил Йорданов започна първата си среща с варненските медии след принудителния край на 4-ия си мандат в началото на март. Поканата за пресконференцията бе на Кирил Йорданов, а заявеното желание –  да коментира споровете около движението в Морската градина извън историческото й ядро и наличните построени сгради в парка.

Въпреки че бе инициатор на медийната си проява дългогодишният кмет на Варна се появи на срещата с доста бели петна в паметта именно по избраната и зададена от него тема.

На първата си среща с варненските медии след събитията през март Йорданов отсече твърдо, че по време на реституцията в парка и последвалото бурно застрояване, той е имал постоянна и принципна позиция против – както като областен управител, така и като кмет.

На въпроса на vnews.bg: Колко разрешения за строеж на територията на парка са подписани от ноември 1999 г. до февруари 2013 (б.а. годините, в които Йорданов бе кмет на Варна) и колко са наказаните от кмета Кирил Йорданов чиновници за това, потомственият варненски юрист отговори така: Не мога да ви кажа колко са разрешителните, но през този период бяха сменени трима главни архитекти на града, а на районните архитекти бяха отнети правомощията да подписват разрешителни. Въпреки това, явно е имало хора, които са подписвали въпреки моята воля, каза Йорданов.

Коментар, с който фактически, макар и не в прав текст, Йорданов призна, че по време на неговото кметуване е имало по-силни от него фигури в общината, които са решавали и разрешавали строителството в Морската градина.

Опитът на vnews.bg да изясни публично персонажите в силното задкулисие от близкото минало на града очаквано удариха на камък, тъй като Йорданов предпочете да обясни, че не се е надборвал с никого, за да се премери има ли по-силни от него хора в администрацията, които вместо взимат решения под носа на кмета и на своя воля.

В стремежа си да бъде убедителен, че е тук със семейството си и не бяга нито от отговори, нито от отговорности, Кирил Йорданов сякаш не усети как се отклони от любимата си линия на поведение – тази на потомствен варненец, който милее за родната Варна и я познава като петте пръста на ръката си. Направи го отново в хлъзгавата тема – Морска градина. Без дори да трепне, управлявалият 12 години Варна Кирил Йорданов заяви, че няма дори визуална представя за това изглежда модерният спортен център на спирка Акациите, който изникна в годините на най-тежките забрани за строителство в парка, които е подписал. Не помогнаха нито подсказките, че солидният обект се намира до бариерата на разпореденото от него КПП с бариера над Зоопарка, нито припомнянето, че теренът е бил един от малкото, годни за буферен паркинг пред парка.

Дали белите петна в кметската управленска памет на Кирил Йорданов по казуса „Морска градина“ са резултат от 9-месечно откъсване от Варна или темата е твърде деликатна за откровен коментар, въпреки дистанцията на времето, не стана ясно.

Паметливите обаче знаят, че един стар председател на Постоянната комисия по архитектура във варненския Общински съвет – арх. Георги Ташков , преди повече от десетилетие предупреди неведнъж, че в парка се строи активно по ръба на закона. Съветникът от БСП алармира много пъти, че с документи за сграда с обществено предназначение  в зелените площи никнат жилищни блокове, а не галерии. Но никой, включително и усвояващият управленски мандат с подкрепата на същата партия – БСП, Кирил Йорданов не реагира. Защо? Вече е късно да се коментира. Защото престъпленията често губят давност преди да са им отредени адекватните наказания. Поне във Варна от години е така.

Иначе, Кирил Йорданов не пропусна да уточни, че е оставил Варна в „добро, добро, добро“ състояние с разчетени проекти за 300 млн. Доказателства за това си твърдение той се погрижил да бъдат документирани от нарочна проверка, заверена в Париж…Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Лора от сутрин до вечер:

    Ама кой го е питал Йорданов, че да се изказва по актуални теми!? Как въобще му хрумна да си показва физиономията във Варна, камо ли да коментира каквото и да било!? И много ясно, че ще се скрие зад подчинените си! Та той цял живот бяга от отговорност! ВЪН ОТ ВАРНА, ЙОРДАНОВ!


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

БДЖ увеличават от 7 май средно с 20% цените на билетите заради повечето разходи на дружеството.

Така пътуването с бърз влак до […]

 
Властта

БСП уволни евродепутатите си. Комуникацията между БСП и досегашните й представители в Брюксел  – Елена Йончева, Сергей Станишев, Иво Христов, Петър […]

 
Здраве и красота

Почти няма философия, която да не ни учи, че в центъра на всичко сме самите ние. Всеки сам определя това, което […]

 
Жълто

Певецът Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана без виза за САЩ. По този начин […]

 
 

към началото