твоята гледна точка
ЕК обяви, че сделките за „Южен поток” нарушават законите й
Автор Vnews, добавено на 05.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода „Южен поток”, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени, заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде официалното издание на комисията ЕурАктив в сряда

Той заяви, че Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.

„Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство”, добави той.

Изявлението на Борхард идва в чувствителен момент за взаимоотношенията между ЕК и Русия заради отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране в ЕС. То стана по време на събитие В ЕП, в което участваха високопоставени лица като заместник-енергийния министър на Русия Анатоли Янковски, вицепрезидента на „Газпром” Александър Медведев и сръбския енериен министър Зорана Михайлович.

Борхард обясни, че ако предоговарянето не е успешно, всички тези държави  ще трябва да денонсират споразуменията си с Русия. По думите му енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил на руския енергиен министър Александър Новак писмо, в което го призовава да разгледа позитивно възможността за преразглеждане на сделките със засегнатите страни.

„Това, което мога да кажа, е че междуправителствените споразумения не може да са основа за изграждането и експлоатацията на „Южен поток”. Затова ако страните не започнат предоговаряне, ЕК има начините и средствата да ги задължи да направят това. „Южен поток” не може да работи съгласно тези споразумения”, настоя Борхард.

Три условия

ЕК официално обръща внимание на поне три основни въпроса относно сделките.

Първият засяга това, че руската „Газпром” е едновременно производител и доставчик на природен газ и не отговаря на изискванията на третия енергиен пакет тези дейности да са разделени и поради тази причина не може едновременно да притежава транспортираната суровина и капацитета на мрежата.

Вторият визира недискириминацонния достъп на трети страни до тръбата, който според ЕК трябва да бъде гарантиран.  Невъзможно е „Газпром” да има изключителни права на единствен доставчик.

Трето, тарифната структура трябва да бъде конкретизирана.

„Дали е възможно да приемем изграждането на „Южен поток” и експлоатацията му при тези правила? Не знам, все още не знам”, каза официалният европредставител.

Борхард предупреди, че дори и предоговарянето на споразуменията да е успешно, работата по приспособяването на „Южен поток” към европейските изисквания ще отнеме време. „Не месеци, вероятно две години преди да постигнем това”, каза той.

„Това няма да е лесно и ще има нужда от много взаимно разбирателство, вероятно и някои нови идеи, които още не сме обсъждали, но мога да кажа на всички открито и честно, че газоповодът „Южен поток” няма да работи на територията на Европейския съюз, ако не отговаря на нашите закони”, подчерта Борхард.

Той обясни пред изданието, че всички замесени страни са напълно информирани за това, което казва сега.

Засегнатите страни

Съобщението на Европейската комисия ще създаде неприятности поне на две страни, през които ще минава „Южен поток”, пише ЕурАктив.

България, която отвори своите врати за „Южен поток” през апил 2012 г. при предишното правителство, стана домакин на церемония по „първа заварка” на 31 октомври 2013 , а Сърбия стори същото на 24 ноември.  И двете страни са знаели, че промотират проект по споразумения, които Брюксел смята за незаконни.

Борхард не се ангажира със срок, в който страните трябва да предоговорят споразуменията си с Русия, но изрази надежда Москва да се съгласи на това.

Русия обаче очевидно няма намерение да отваря наново сделките. Говорейки по време на срещата вицепрезидентът на ”Газпром” Александър Медведев подчерта, че „нищо не може да предотврати строежа на „Южен поток”.

Борхард обаче го репликира с думите, че ЕК трудно ще се съгласи Русия да си построи газопровода и след това й го поднесе с думите – сега всичко зависи от теб, ЕК, да намериш решение как ние да го експлоатираме.

Руският зам.-министър Анатоли Янковски, който се бе подготвил предварително с кратка реч, каза, че Русия няма да приеме това европейските правила да засягат трансгранични проекти като тръбопроводи, които не са разположени единствено върху територия на ЕС. Той добави, че европейските закони не може да имат надмощие в отношенията между ЕС и Русия, които се ръководят само от международното право. С други думи, над междуправителствените споразумения, подписани от Русия относно „Южен поток”, има други законови норми, каза Янковски.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите […]

 

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 
 

към началото