твоята гледна точка
Излишните килограми привличат диабета
Автор Vnews, добавено на 04.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Захарният диабет е сериозно хронично заболяване, което се характеризира с повишено ниво на глюкоза в кръвта. Кръвната захар е необходима за производството на енергия, но тя може да влезе в клетките само в присъствието на достатъчно количество инсулин. При диабетиците действието на този хормон е нарушено, има пълна или частична липса в неговото производство.

Два са основни типа захарен диабет. „Инсулинозависимият тип 1 се среща при млади хора и деца с променена имунна система – обяснява проф. д-р Събина Захариева, национален консултант по ендокринология. – Техният организъм образува антитела, които унищожават бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.

При хора над 40 години причината за заболяването е друга. Инсулин се произвежда, но действието му е затруднено. Глюкозата не може да влезе в клетките и се натрупва в кръвта. Излишните подкожни тлъстини особено затрудняват действието на инсулина. Установено е, че колкото по-голямо е наднорменото тегло на човек, толкова по-слабо е действието на инсулина върху клетките. Този тип диабет се среща най-вече при възрастни хора, но напоследък се установява и при млади, дори при деца.“

В България диабетиците са около 520 000. Мнозина обаче не знаят, че страдат от това заболяване или че се намират в преддиабетно състояние. В началния етап няма патологични изменения, но стойностите на кръвната захар са над нормата. Това може да се установи при изследвания по друг повод. „За заболяване говорим, ако нивото на глюкозата в кръвта е над 7.0 ммол/л при изследване сутрин на гладно и при стойности над 11.1 ммол/л по което и да е време на деня, без значение след какъв период от приема на храна“, уточнява проф. д-р Захариева.

Организмът сигнализира за риска от често срещания диабет тип 2 (при който се открива генетична наследственост) още преди да настъпи заболяване. Симптомите обаче са безобидни и поради това често се подценяват. За да се овладее диабетът навреме и да се предотврати развитието на усложнения, трябва да се обърне внимание на следните сигнали:

Често уриниране – повишената кръвна захар кара бъбреците да отнемат повече вода от организма, за да разредят и отделят глюкозата.

Постоянна жажда – тъй като организмът постоянно губи течности, той се нуждае от нови количества. Жаждата обаче остава неутолена въпреки приемането на много течности.
Промени в теглото – в клетките не постъпва глюкоза, затова организмът изпитва недостиг на енергия и задейства механизма на глада. Резултатът е трупане на килограми. Но при диабет тип 1 се наблюдава необичайно отслабване, защото организмът си набавя енергия, като разгражда мускулите и отнема от запасите от мазнини.

Други сигнали са хроничната умора (поради недостиг на енергия), раздразнителност, склонност към кожни и гъбични инфекции, изтръпване на крайниците, сърбежи, проблеми с венците, еректилна дисфункция при мъжете, раждане на бебе над 4 кг.
При фамилна обремененост е необходимо да се направи преглед и оценка на риска от заболяване на 40-годишна възраст и дори по-рано, ако човек е подложен на стрес и води заседнал начин на живот. Много е важно да се поддържа нормално телесно тегло. Седмично 3-4 пъти трябва да се провежда умерена физическа активност от 30-45 минути. При гореизброените симптоми да се потърси незабавна консултация с лекар.

Диета

Балансираното хранене при диабет се изготвя индивидуално след тест със специален апарат, който измерва комплекс от антропометрични показатели. Най-общо консумацията на захар и захарни изделия се свежда до минимум, а животинските мазнини падат под 10% в енергийния баланс за деня. Половината от калориите трябва да се доставят от зърнени и бобови храни. Препоръчват се плодове и зеленчуци, а от месото – бяло пилешко и морска риба. Този хранителен план действа и като превантивна мярка срещу диабет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото