твоята гледна точка
Страдалци №1 в света сме
Автор Vnews, добавено на 03.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За трета поредна година България оглавява класация на Галъп за най-страдащите страни в света за 2012 г.

39% от българите дават достатъчно ниска оценка на живота си, за да бъде определен като „страдание“.

Но този път България не е сама на върха в печалната класация. 37% от арменците също страдат, както и 34% от камбоджанците, 32% от хаитяните и унгарците и 31% от жителите на Мадагаскар, Македония и Иран. 27% от румънците и 26% от гърците също определят живота си като страдание.

Галъп определя живота на участниците в изследването като „процъфтяващ“, „борба“ и „страдание“ в зависимост от това как оценяват настоящия и бъдещия си живот по скалата от нула до десет.

Галъп счита, че хората страдат, ако оценяват настоящия си живот и живота си след пет години от четири надолу.

Самите анкетирани не се определят като страдащи. В 20 от 143-те изследвани страни за миналата година най-малко една четвърт от възрастните хора оценявали живота си достатъчно ниско, за да бъде определен като страдание. Тези страни са разпръснати в повечето региони на света, включително шест страни от Европа, ударени от кризата.

В световен план един на всеки седем възрастни е страдал през 2012 г. Най-страдащият регион в света е Южна Азия с 24% от населението, следвана от Балканите с 21%, Близкия Изток и Северна Африка.

В 17 страни страдащите хора са само 2% или по-малко, повечето от тях са богати и добре развити страни. В списъка попадат и няколко развиващи се страни, сред които Тайланд, Венецуела, Нигерия, Сомалиленд и Либия.

Изследването за Либия през 2012 г. е единственото национално представително проучване на Галъп в страната до този момент. Причината за ниския процент страдащи хора вероятно е фактът, че много хора продължават да са щастливи от свалянето на Муамар Кадафи от власт, чиято диктатура продължи повече от четири десетилетия.

В САЩ 4% от населението се е определило като страдащо през 2012 г. Страните с най-малко страдащи хора са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, ОАЕ и Нигерия само с 1%. Във всички страни щастието е свързано до голяма степен с доходите, нивото на образование и здравето.

Хората, определящи живота си като процъфтяващ, се разболяват по-рядко, ползват по-малко болнични и имат по-високи доходи, те са по-образовани и имат по-добра работа среда.

Хората в страните с висок процент на анкетирани с процъфтяващ живот съобщават, че районът, в който живеят, е добро място за живеене за хора с различен етнос, раса и култура.

Анкетираните, които определят живота си като борба, е много по-вероятно да се безпокоят за пари ежедневно, а страдащите е малко вероятно да разполагат с необходимости като храна и подслон.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива на затопляне, като международните климатични цели ще станат неизпълними, освен […]

 

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на […]

 

През тази седмица в понеделник и вторник и събота прогнозата е за слаби смущения в геомагнитното поле. Причината за тях е […]

 
 

към началото