твоята гледна точка
Нов орган ще надзирава бюджета
Автор Vnews, добавено на 03.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Новият орган, който ще надзирава бюджета, трябва да заработи от 1 януари 2014 г. Фискалният съвет ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание. Засега няма гаранции, че те няма да бъдат политически назначения на управляващото мнозинство. Знае се само, че съветът няма да има никакви експерти и няма да изготвя секторни анализи.

Фискалният съвет се въвежда по изискване на европейското законодателство, обясни Соня Димитрова от дирекция “Икономическа и финансова политика” на семинар в Боровец. Целта е той да представя независим поглед върху бюджета и да следи дали изпълнителната власт спазва фискалните правила за макроикономическа стабилност на ЕС. “Подобни институции се създават по света, за да преодолеят недоброто разбиране на политиците за дългосрочните ограничения на фискалната политика”, посочи Димитрова.

Освен да надзирава спазването на фискалните правила, в България съветът ще дава становища по макроикономическите прогнози в бюджета, ще излиза с позиция по отчетите за изпълнение на финансовия план на държавата, ще готви становища по бюджетите на НОИ и здравната каса и др. “Функциите на съвета ще са консултативни, той няма как да замени изпълнителната власт”, посочи Маринела Петрова, шеф на дирекция “Икономическа и финансова политика” в МФ.

В своята работа петимата авторитетни финансисти и икономисти, които ще членуват в съвета, няма да се подпомагат от никакви експерти, а само от един технически сътрудник. Те сами ще изготвят всички становища и анализи. Икономистите няма да могат да работят в никакви други структури и освен това те ще могат да бъдат чужди граждани. Заплащането им ще бъде в размер на 90-100% от сумата на три средни работни заплати, т. е. 2300 – 2500 лв. месечно.

Експертите от МФ твърдят, че избирането на икономистите от НС ще е гаранция за независимостта им, но не успяха да обяснят как изборът ще бъде по експертен, а не по политически признак. Вариантът съветът да бъде към Сметната палата не е добър, защото тя не е специализирана в изготвянето на макроикономически прогнози, посочи Маринела Петрова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите […]

 
 

към началото