твоята гледна точка
Собственици на имоти на юг от Варна: „Газпром“ не ни убеди, че тръбата на „Паша дере“ е безопасна
Автор Vnews, добавено на 02.12.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

СТАНОВИЩЕ НА СОБСТВЕНИЦИ И ПОЛЗВАТЕЛИ НА ИМОТИ В ЮЖНИТЕ КВАРТАЛИ НА ВАРНА И ПРИРОДОЛЮБИТЕЛИ ПО ПОВОД ПОСЕЩЕНИЕТО НА РУСКАТА КОМПРЕСОРНА СТАНЦИЯ НА СЕВЕРЕН ПОТОК – „ПОРТОВАЯ” НА 28.11.2013г.

 

Ние, собствениците и ползватели на имоти в южните части на град Варна, ние които обичаме плаж „Паша дере” и природата наоколо, след посещение на наши представители на компресорната станция „Портовая” в Русия, част от газопровода Северен поток, изказваме следното становище относно посещението на Руската компресорна станция и връзката му с газопровода „Южен поток” и планираното изграждане на индустриалния комплекс – компресорна станция, приемен терминал, измервателни станции и други в близост до нашите домове и нашите любими плажове, гори и поля:

  1. Основна разлика между двете станции – Ние сме озадачени от факта, че на общественото обсъждане във Варна през юли 2013 г. бяхме успокоени от руски представител на „Газпром”/”Южен поток България” АД, че и те до Петербург имат подобна компресорна станция, която не създава проблеми, а всъщност видяхме една компресорна станция отдалечена на повече от 150 км от Санкт Петербург.
  2. Организация на посещението – Ние благодарим на „Южен поток България” АД и „Газпорм” за предоставената възможност на петима наши представители да посетят компресорна станция „Портовая”. Считаме, обаче, че програмата беше твърде сгъстена и престоят ни край надземните съоръжения на станцията беше по-малко от 90 мин. Българската делегация беше разделена на две подгрупи – варненска подгрупа и софийска подгрупа, които не са се движели по единна програма. Така например на софийската подгрупа е била предоставена възможност да се запознаят с шумови измервания, направени на място пред тях, докато варненската група трябваше да разбере това едва от пресата след като се върна в България. Тъй като се бързаше много, на представителите на Варна практически не бе осигурен превод от руски на български по време на обиколката на бреговите съоръжения. Не ни бяха предоставени предварително и всички най-важни параметри на станцията „Портовая” – размери(площ), видове съоръжения с технически им показатели и размери, за да може по-лесно да се ориентираме по време на посещението.
  3. Шум в чуваемия спектър – всички се убедихме, че компресорната станция „Портовая” шуми много в близост до газотурбинните агрегати, но с отдалечаване от тях шумът спада. Важно е да се отбележи, че местността на компресорна станция „Портовая” е равнинна и гъсто гориста, а в южните части на град Варна е хълмиста и няма естествена преграда за шума. Всички населени места край предвидената компресорна станция до Варна са разположени на по-висока надморска височина, а както е известно шумът се разпространява най-вече на високо и затова считаме, че шумът ще бъде доловим от населените места. Не случайно в доклада за ОВОС на „Южен поток България” АД е записано, че нормите за ниво на шума ще бъдат превишени и ще има дискомфорт за засегнатото население. (вж. стр.62 и 96 от глава XIII на доклада за ОВОС на „Южен поток България” АД). Искаме да отбележим също, че по време на краткото посещение никой не ни доказа, че компресорите въобще работят дори и на първа степен. Интересен е фактът, че шумът, който беше наличен, наподобяваше шума, който се чува от малката станция на „Мелроуз Рисорсиз” от газопровод „Галата”, когато там не работи компресора, а само вентилационните и охлаждащи системи.
  4. Шум в нискочестотния спектър и инфразвук – по време на презентациите преди посещението на компресорната станция на въпрос на наш представител не бяха посочени данни за инфразвук и нискочестотен шум край „Портовая”. По време на посещението на софийската подгрупа е било направено някакво замерване в тази област. Ние, обаче, останахме без информация за този вид вредни излъчвания и техните нива, а според доклада по ОВОС на „Южен поток България” АД нискочестотния шум ще е над нивото на възприятие. (вж. на стр.110 от Разюме към доклада за ОВОС на „Южен поток България” АД)
  5. Чистота на въздуха и отпадъци – както компресорната станция „Портовая”, така и предвижданата край Варна ще се захранва от газ и ще има емисии на въглероден диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, азотни оксиди, метан и др., като ясно се видя пушекът от комините на газотурбинните агрегати. Технически ръководител на станцията ни запозна, че всеки месец се образува 700 т. отпадъчен продукт – кондензат. Колко ще са отпадъците от индустриалния комплекс край Варна не се знае. Като се имат  предвид и отпадъците от горивно-смазочни материали по време на строителството и за поддръжката по време на експлоатацията на комплекса край Варна, е ясно че защитената зона от Натура 2000 – „Галата”, в чийто център ще е този комплекс, ще бъде замърсена.
  6. Размери, видимост на съоръженията и разстояние до населени места – българската делегация се увери, че компресорната станция „Портовая” е огромен индустриален обект, но от нея не се виждаше никъде населено място, следователно и тя е не се вижда от никъде. За разлика от руската станция, край Варна освен компресорна станция ще се строи и приемен терминал и измервателни станции с обща площ от близо 500 дка, които ще са разположени на височина, видима от южните квартали на Варна „Ракитника” и Боровец”, както и от с. Приселци и селищните му образувания „Крушките” и „Пазарлията”. По права линия разстоянието от „Портовая” до най-близкото населено място – Балшой Бор(село с 8 постоянни жителя)  е 3км, до най-близкия град – Въйборг – 35-40км, а до Санкт Петербург над 120км, докато разстоянието от предвиждания комплекс край Варна до най-близките сгради, част от гр.Варна, е само 1,5км и едва 10 км от центъра(катедралата) на град Варна. В радиус от 5км от компресорната станция „Портовая” живеят не повече от 100 човека, а в същия радиус от предвидените съоръжения край Варна живеят около 10 000 души, като през лятото броят им нараства, а според ОУП Варна от 2012г. и плановете на с. Приселци там могат да се заселят около 100 000 човека. Ето и височинните характеристики на компресорната станция, потвърдени от технически ръководител на „Северен поток” и умело укривани до сега от „Южен поток”. Височина на кулите за защита от мълнии: 80 м и 30 м. Височина на комините на газокомпресорния агрегати: 22 м , масивна част от конструкцията на компресорите: 14м. Всичко това определено ще развали пейзажа на десетки хиляди жители и ще доведе и до сериозно светлинно замърсяване.
  7. Засегнати гори – Компресорна станция „Портовая” е разположена в слабо населен селски район, с над 90% гъсти гори. Компресорната станция край Варна е разположена в землището на самия град Варна, където горите са доста по-малък дял и са крайно необходими за отдих на населението и гостите на морската столица. Изсичането на близо 1000 дка гори (стотици хиляди дървета) в землището на град Варна, в защитена зона по Натура 2000, в едно живописно зелено кътче с излаз на красивия и най-близък девствен плаж до Варна – „Паша дере” с уникална комбинация от море, хълмове, гора, поля и лозя ще са крайно пагубни за хората и природата, за разлика от изсичането на същата площ гори в безлюдния район в безкрайната тайгата край компресорната станция „Портовая” в Русия.

В заключение искаме да споделим, че сме сериозно притеснени от факта, че ни беше отказано да поговорим с хората, живущи в района на компресорна станция „Портовая”, колкото и малко да са те.

Поради всичко описано по-горе и поради занижения контрол в България продължаваме да считаме, че най-разумно е компресорната станция и приемния терминал да бъдат по-далече от гр.Варна и плаж „Паша дере” със защитените си местности „Лиман” и „Ракитник”, така както руската страна се е погрижила цялото това индустриално съоръжение да бъде на повече от 10 км от руските хотели в комплекс „Камчия” на територията на Република България. (вж. стр.9 от глава 4 – Алтернативи от доклад по ОВОС на Саут Стрийм Транспорт Б.В.)

За нас, жителите на град Варна остават страховете от ежеседмичните информации по медиите за аварии и жертви от подобни „обезопасени” газови индустриални комплекси, както и страховете, че райското кътче на юг от нашите домове може да се превърне в нова индустриална зона, подобна на Девня, тъй като никой не ни гарантира, че „Южен поток” ще е последния промишлен комплекс в нашия район. А на нашите управници искаме да зададем следния въпрос: „В коя посока и как ще се развива град Варна?”

 

Граждани от Варна,

Уеб сайт: www.yugenpotokihorata.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

В събота ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще […]

 

Днес празнуваме празника на празниците за българите. 24 май е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета […]

 

Днес очаквайте нова порция дъжд, градушки и гръмотевици на много места у нас. НИМХ предупреждава за жълт код за обилни валежи в 12 области у нас.

Жълт код за интензивни валежи ще обхване […]

 
 

към началото