твоята гледна точка
Губят ни се 647 млн. евро от еврофондовете
Автор Vnews, добавено на 02.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Брюксел предупреди, че 647 млн. евро от европарите, които България трябва да използва в периода 2014 – 2020 г., се губят в сметките на кабинета. Несъответствието не включва парите по програмите за селските райони и рибарство, за които България досега не е представила официално разпределение.

Предупреждението за липсващата сума е част от бележките на ЕК по последната версия на споразумението за партньорство – документ, който България и Брюксел трябва да подпишат, за да получим европарите. Бележките бяха изпратени преди около 2 седмици на кабинета. Част от тях бяха разпространени от администрацията, но не и критиката за кривите сметки.

“За България са допустими 7,472 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд, но в таблица са представени общо 6,825 млрд. евро, което е със 647 млн. по-малко”, пише в писмото от Брюксел, с което “Труд” разполага. В представеното от правителството разпределение се сочи обща сума от 6,257 млрд. евро.

Още преди месеци беше ясно, че кабинетът разпределя по-малко пари от одобрените от Брюксел. Така средствата по някои европрограми се оказаха по-малко от бюджета на сегашните, а за намалението беше обвинено правителството на ГЕРБ, което договори парите за следващите 7 години. Впоследствие ЕК обясни, че сумата за България е над 7 млрд. евро. Вицепремиерът Зинаида Златанова обясни разминаването с това, че в парите по програмите не е включен резервът от 5%, който се дава само при добро изпълнение. Не влизали и парите за младежка безработица, храна за бедните и фондът за инфраструктура “Свързана Европа”.

Вероятно обаче сега ще се наложи кабинетът да преразпределя сумите. Още повече, че ЕК смята, че парите за транспорт, наука, иновации, малки и средни предприятия и нисковъглеродна икономика са малко. Недостатъчно били и средствата за пазар на труда и образование.

ЕК има и забележки към разпределението на средствата за селските райони и рибарство.

Може да се забавят парите от Брюксел за 5 сектора

Европарите за 5 сектора в периода 2014-2020 г. може да се забавят, тъй като България няма да успее да изпълни предварителните условия, поставени от Европейската комисия в тези области. Според Брюксел отсега е ясно, че ще се забави изпълнението на изискванията в сферите на здравеопазването, водите, информационните и комуникационните технологии, научните изследвания и иновациите, транспорта. Това става ясно от бележките на комисията по споразумението за партньорство, изготвено от кабинета “Орешарски”.

Според европравилата за новия програмен период (2014 – 2020 г.), ако условията за някой сектор на са факт до началото му, европари за него няма да се отпускат, дори и оперативната програма, от която се финансира, да е одобрена от ЕК. За да се изпълнят условията в тези сектори, е нужно приемането на ясни стратегии в секторите, по-добър анализ на нуждите и прецизиране на финансирането.

Комисията отбелязва, че в представеното  споразумение липсват ясни приоритети за финансиране, което пък ще доведе до неефективно използване на европарите.

Много проблеми при търговете

Правителството трябва да обърне повече внимание на проблемите с обществените поръчки и да предприеме мерки за тяхното преодоляване, препоръчва ЕК в бележките си към споразумението за партньорство.

Сред слабостите са честите промени на Закона за обществените поръчки “заедно със сложната правна и регулаторна среда”. Възможността договорите с изпълнителите да се променят след подписването им е посочена като несъответствие с европравилата.

Проблем според комисията са прекалено тромавите процедури по обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които поставят под риск изпълнението на европроекти.

Трябва да се обърне внимание и на общините, които нямат достатъчен капацитет да се справят със сложни търгове за много пари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 декември скиорите могат да атакуват пистите. Не е сигурно дали […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 

Облачността днес ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно […]

 
 

към началото