твоята гледна точка
Таван от 15 млн. лв. за общините и 30 млн. лв. за министерствата по новия инвестиционен фонд
Автор Vnews, добавено на 01.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

По новия инвестиционен фонд „Растеж и региони“ с общ бюджет от 500 милиона лева максималната сума, която ще се отпуска по общински проекти, е 15 млн. лв. За министерства и държавни ведомства сумата може да бъде двойно по-висока. Това съобщи министърът по финансите Петър Чобанов в Боровец пред Mediapool. Той уточни, че срокът за реализация на проектите не трябва да бъде по-дълъг от две години.

 Проекти за 100 млн. лв. няма да се финансират, каза Чобанов. Министерството на регионалното развитие има програма за ремонт на втори и трети клас пътища за 200 млн. лв., като се надяваше от новия фонд да вземе 100 млн. лв. през 2014 г.

 По „Растеж и региони“ ще се финансират и публично-частни инвестиции, каза министър Чобанов. Той даде пример с инвеститор, който е построил завод, но общината няма средства да изгради пътя до него. За целта местната власт може да кандидатства за пари от новия фонд, каза Чобанов.

 В момента в Закона за инвестициите имаше възможност изграждането на инфраструктурата да става за сметка на държавата, но на практика този текст се оказа неработещ, по думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Финансовият министър загатна, че очаква през 2014 г. да започнат няколко големи инвестиционни проекти извън газопровода „Южен поток“  и енергетиката, но не конкретизира какви са те. „Дай боже да се случат, тогава ще разберете“, каза Чобанов и не скри, че се надява тези проекти да вдигнат растежа на икономиката. „Нали сме обябили рестарт на икономиката“, каза финансовият министър.

 Шорт листата ясна през февруари

 Към момента интересът към 500-те млн. лв. е огромен, но всичко е само на фаза идеи, конкретни програми и проекти все още не са представяни, каза Чобанов. По думите му късата листа с първите проекти, които ще получат финансиране, ще е ясна през февруари.

 Пресяването на проектите ще минава на три етапа. Първият са националните координатори. Това са областните управители и Националното сдружение на общините. Те ще подават събраните проекти на второто ниво – междуведомствения съвет. В него ще влизат седем министри – на финансите, регионалният, на инвестиционното проектиране, на транспорта, на околната среда, на икономиката и вицепремерът и министър на правосъдието, за да не се получи дублиране на финансирането. Осмият член на междуведомствения съвет е председателят на сдружението на общините, каза Чобанов.

 Междуведомственият координацонен съвет ще направи пресяването на постъпилите проекти и ще внесе шорт листата в Министерския съвет за одобрение. Очаква се първите проекти да са ясни до средата февруари, каза Чобанов.

 Преди това до края на годината или в началото на следващата ще бъде издадено постановление на правителството с правилата за кандидатстване.

 Проектите трябва да отговарят на седем критерия

 За да получат финансиране проектите трябва да отговарят на седем критерия. Те трябва да генерират растеж, да водят до устойчиво развитие на регионите, разкриване на нови работни места и доходи, както и да са конкурентоспособни.

 Ще се гледа още дали общините и министерствата са в състояние да изпълнят проекта. Ще се следи и дали поисканият бюджет е реален или е надут, както и дали поставените цели ще доведат до постигане на резултатите, обясни Чобанов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото