твоята гледна точка
Реформаторският блок представи програма за излизане от кризата
Автор Vnews, добавено на 01.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции. Днешните управляващи не могат да осъществят тези промени, защото нямат политическа воля и обществено доверие.“ Това се посочва в представена в неделя декларация на Реформаторския блок. Документът предлага шест стъпки за излизане от кризата и програма за реформите, от които се нуждае България.

Партиите от блока смятат, че трябва дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Те предлагат 6 стъпки, започващи с незабавна оставка на правителството, което е напълно дисредитирано пред българските граждани и Европа.

На второ място реформаторите настояват за спешни промени в Изборния кодекс, каквито вече са предложени от Реформаторския блок в съотвествие с международните препоръки.

Като трета стъпка Реформаторският блок настоява за разпускане на 42-та Народно събрание и насрочване на нови избори не по-късно от европейските избори през май 2014 година.

Днешният парламент се свързва с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42-то НС само би задълбочило кризата. Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет, се настоява в документа.

Като четвърта стъпка се посочва провеждането на нови избори и постигане на съгласие в следващото Народно събрание за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

Реформаторите предлага като пета стъпка съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат, което да работи по спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на гражданите и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез икономически мерки за ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и и енергетиката. По думите им, такова правителство трябва да установи справедливи отношения между банките и кредитополучателите, нормален бизнес климат, ограничаване на монополите и условия за съживяване на малкия бизнес, нови работни места  и повишаване на доходите.

Тук реформаторските лидери добавиха и радикалната реформа на МВР, прокуратурата и съдебната система, операция „Чисти ръце“, ново изборно законодателство и нови медийни регулации.

Шестата предлагана стъпка е започването на голям обществен дебат за промени в Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.

Ето и пълният текст на документа:

Шест стъпки ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

Реформаторският Блок за алтернативата, от която България се нуждае днес

Повече от 10 месеца управляващите показаха, че са неспособни да решат острата политическа криза. Недоверието в политиците и институциите заплашва основите на обществото ни. И предишните, и днешните управляващи се провалиха.

Последните 5 години доказаха, че политиците на власт не намират път за извеждане на  България от икономическата депресия. Провалиха се в доходите, заетостта, образованието и здравето, в демографската политика и в гарантирането на демокрацията. България и българите сме изправени пред фалит. Властта обрича гражданите на бедност или емиграция.

Това не е бъдещето, което искаме за нашата нация.

Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции. Днешните управляващи не могат да осъществят тези промени. Липсва им политическа воля и обществено доверие.

Нужна е дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Ние знаем, че участието ни във властта не е достатъчна гаранция. Но като основна политическа сила извън компрометираното 42 НС имаме смелостта да започнем промяната от себе си и да поемем отговорност, като предложим път за излизане от кризата и реформи, от които България се нуждае днес: 

1. Незабавна оставка на правителството.

Правителството на БСП, ДПС и „Атака“ няма доверието дори на избирателите, подкрепили тези политически сили. То няма доверието на българите и на Европа.

Кабинетът „Орешарски“ е неспособен да осъществява основните си функции по събиране на данъците и осигуряване на гражданския мир и сигурността. Той не може да подобри живота на българските граждани.

 2. Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

3. Разпускане на 42 НС и насрочване на нови избори

Днешният парламент връща България назад. Доказа го с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42 НС е   само би задълбочило кризата.

Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет.

4. Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43 НС за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

5. Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

Задача на  правителството и мнозинството в следващия парламент е приемане на спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на българските граждани и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез:

А. Прилагане на икономическите мерки, предложени от Реформаторския блок, които ще доведат до  ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и енергетиката. Ще насърчат кредита и установят справедливи отношения между банките и кредитополучателите. Ще подобрят бизнес климата, ограничат монополите и създадат условия за съживяване на малкия бизнес, нови работни места   и повишаване на доходите.

Б. Осъществяване на промени в администрацията, които ще спрат незабавно партийните назначения, ще гарантира независими държавни регулатори и институции, които да работят в интерес не на партиите, а на гражданите – за нашето здраве, образование и социална защита.

В. Радикална реформа в съдебната система, МВР и прокуратурата, която ще даде възможност за начало на операция „Чисти ръце“.

Г. Приемане на изцяло ново изборно законодателство, съобразно предложенията на Реформаторския блок, неправителствения сектор и международните препоръки, което да гарантира честни избори и край на купуването на гласове.

Д. Приемане на нови медийни регулации, които да осигурят действителна независимост и прозрачна собственост на медиите, да предотвратят монопола и да създадат честна среда за обществен дебат.

6. Обществен дебат за промени в  Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото