твоята гледна точка
Варна с 211 млн. лева бюджет, кметът иска намаляване на данъци
Автор Vnews, добавено на 29.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Бюджетът на Варна за 2014 г. ще бъде 211 млн. лева. Това предвижда проектът за харчовете на общината, който беше подложен на публично обсъждане в зала „Пленарна“. Кметството планира да усвои и 295 млн. лева по европейски програми, с които средствата възлизат на над 500 млн. лева.

Приоритетните области в бюджета остават социалното подпомагане, здравеопазването, образоването и инженерната инфраструктура. 76% от всички планирани са разходи са именно в тези сфери.

Най-голямото перо в разходната част е образованието, за което са предвидени близо 86 млн. лева, или с около 9 млн. лева повече спрямо първоначалния бюджет за 2013 г. Харчовете за образование  имат най-голям относителен дял от общия бюджет на кметството за следващата година.

За здравеопазване са планирани 13 млн. лева, а за социални грижи и подпомагане – над 9,6 млн. лева. За почистване на града ще бъдат дадени над 23 млн. лева, а за безплатни и ученически карти в градския транспорт – 7,6 млн. лева.

Изграждането и поддръжката на уличната мрежа „ще глътне“ 18,5 млн. лева. За ново строителство и реконструкция на улици ще отидат 8,4 млн. лева, за основен ремонт на уличната мрежа – 7,3 млн. лева, а за запълване на дупки – 1,5 млн. лева. Заделени са също 500 000 лева за ремонт на подлези, тротоари и бордюри.

През 2014 г. ще бъдат реконструирани бул. „Цар Освободител“ и улиците „Студентска“, „Младежка“, „Андрей Сахаров“, „Бели лилии“. Централната улица в кв. „Виница“ и няколко  пътни артерии в „Аспарухово“, сред които „Г. Стаматов“. „Нишава“, „Злетово“, „Найчо Цанов“, също ще видят нов асфалт.

„Трети март“ също ще бъде преасфалтиран. Варненски депутати са поискали държавата да отпусне 12 млн. лева за цялостен ремонт и подмяна на ВиК мрежата. Ако кабинетът откаже, в бюджета за 2014 г. са заделени 5,5 млн. лева за реконструкцията на булеварда в най-окаяно състояние във Варна.

За строителството на автомобилен и автобусен паркинг на бул. „Княз Борис I” са планирани 1,7 млн. лева, а за изграждането на пробив на крайбрежната улица на плаж Кабакум – 200 000 лева. 800 000 лева ще отидат за проектиране, за да може Варна да се подготви за новия програмен период.

Освен за бул. „Трети март“ варненските народни представители са поискали от държавата по около 6,5 млн. лева за реконструкция на бул. „Княз Борис I” и на Аспарухов мост.  Те са настояли в бюджет 2014 да залегне и сумата от 5 млн. лева за ремонт на Двореца на културата и спорта. Държавно финансиране е поискано още за нова Съдебна палата и за строителството на модерна детска болница на територията на МБАЛ „Св. Марина“.

Основните източници на приходи в местната хазна и догодина ще бъдат от данъци, общински такси и продажба на имущество. От данъци се очаква да дойдат 64 млн. лева, а от общински такси и глоби – 41 млн. лева. Местните финансисти са заложили също 5,6 млн. лева да влязат в хазната от продажбата на общинска собственост.

През идната година кметството ще продължи да работи по мащабния проект за градски транспорт и  по проекта, по който във Варна ще пристигнат 30 нови тролейбуса. Пешеходният ринг, пречиствателната станция на Златни пясъци и модернизацията на отделението по лъчелечение в Онкоболницата също ще бъдат сред приоритетите в работата на общинската администрация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове само за първото тримесечие на тази […]

 
Властта

Расистко изказване коства заместник-председателското място във варненския Общински съвет на съветникът доайен д-р Янко Станев от СДС. Той изненадващо бе отстранен […]

 
Здраве и красота

Особеност на индийския вариант на COVID-19 е, че той се разпространява светкавично бързо. Това каза пред БТВ проф. Пенка Петрова от […]

 
Жълто

Галена, Дара и Любо Киров сменят в треньорските кресла Камелия, Михаела Филева и Владимир Ампов-Графа в новия сезон на „Гласът на България“, […]

 
 

към началото