твоята гледна точка
2,7 млн. лв. като хонорари раздала властта за девет месеца
Автор Vnews, добавено на 28.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

2 719 887,80 лв. е дала властта за заплащане на чиновници по граждански договори за първите девет месеца на 2013 г., показаха справки от министерствата и Министерския съвет, изготвени по искане на „24 часа“ по закона за достъп до обществена информация.

Справката обхваща дейността на три правителства – сегашното на Пламен Орешарски, служебното на Марин Райков и подалото предсрочно оставка на Бойко Борисов.

Само в периода от началото на годината до края на септември са изплатени суми по 3363 граждански договора. Това е 47,43% от общия брой на служителите, които попадат в справката и които работят в министерствата по предвидените от закона за администрацията трудово и служебно правоотношение.

853,43 лв. пък е средната стойност на изплатените хонорари за чиновници на свободна практика. Това е само с 11 лв. по-ниско от средната заплата в администрацията, която за 2012 г. е била 865 лв.

В 7 от администрациите обаче хонорарите надхвърлят средния размер. Най-много получават чиновниците по граждански договори в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Там средният хонорар е 3168 лв., като ведомството е направило 98 плащания от началото на годината. Някои договори са за месец, други – за по-дълъг период. Справката не дава отговор колко служители са се възползвали от хонорарната система.

Голямата сума на хонорарите по граждански договори в транспортното министерство се обяснява с това, че тук влизат и договори за участие в управлението на европроекти по оперативните програми и строежа на „Дунав мост 2“ при Видин. Включени са и заплащанията на художници за нови пощенски марки.

2893,13 лв. пък плаща средно по граждански договор Министерството на труда и социалната политика, което заема второ място в класацията. Тук липсва уточнение дали в гражданските договори влизат плащания по европроекти, но още при встъпването си в длъжност социалният министър Хасан Адемов разкритикува големите плащания за чиновници по граждански договори, финансирани по оперативните програми. Тогава той обяви, че служители са имали по толкова договори, че е физически невъзможно да си свършат работата и по тях, и тази за администрацията в рамките на осемдневен работен ден и петдневна седмица. Министерството на труда и социалната политика обаче единствено не предостави разбивка на гражданските договори по месеци и не става ясно дали практиката продължава, или е прекратена от юни насам.

1925,51 лв. пък е размерът на хонорара в Министерския съвет според предоставените оттам данни.

При администрацията на МС в справката не са включени хора, които работят по европроекти, а единствено договори за административни задачи. Не става ясно какви са конкретните плащания към чиновници по граждански договори и какви задачи са им били възложени.

На искане на „24 часа“ да бъдат предоставени копия от договори и отчети за изпълнение на работата, бе отказана информация с мотив, че подобни данни биха могли да нарушат личната информация на изпълнителите. Със сигурност се знае, че в МС на граждански договор е работила координаторът по медиите на служебното правителство Ивет Добромирова. Тя дори обяви във фейсбук сумата на договора си – 1800 лв. на месец. На граждански договор работи и Ани Димитрова, консултант по медиите на сегашния премиер Пламен Орешарски.

От началото на годината до края на септември в МС са били сключени и платени 35 договора, което представлява 8,2% от броя на администрацията му.

Рекордът на Министерския съвет е поставен през 2008 г., когато там са били сключени 156 граждански договора на обща стойност 228 834,15 лв. Най-големи хонорари МС е изплащал през 2007 г., когато средната сума е била 2815,02 лв.

С хонорари, които надхвърлят средната заплата в министерствата от 1181 лв., са и Министерството на правосъдието с 1734 лв. средна сума, платена по граждански договори, Министерството на земеделието и храните с 1444 лв. и Министерството на културата с 1345,26 лв.

Най-ниските хонорари са във Външно, където средната сума е 257 лв. Сравнително ниска – 660 лв., е сумата по един договор и в министерството на регионалното развитие. Там обаче гражданските договори са близо 3 пъти над числеността на администрацията по устройствен правилник и справка за запълнените щатове по трудово и служебно правоотношение. Само за първите 9 месеца на 2013 г. в министерството на регионалното развитие са платени 1455 граждански договора при 562 служители по щат. Това ведомство има и най-голям бюджет за хонорари – 903 143, 16 лв. са дадени от 1 януари до края на септември на тази година.

Граждански договори се ползват в администрацията при няколко случая. Първият е, за да се избегнат конкурсите за назначаване на държавен служител и ограниченията върху заплащането и се ползва за ръководни длъжности, като допълнителен бонус за чиновника е, че не носи административна отговорност за действията си, не разписва и документи. Вторият случай е наемането на външни експерти, каквито няма във ведомството. Третият повод за сключване на граждански договор е управлението или участието в европроект.

Сключването на граждански договори с чиновници става особено популярно през 2006 г., когато на власт е правителството на тройната коалиция, показват справките, изготвени по заявлението на „24 часа“. През 2006 г. има сключени 4508 граждански договора на обща стойност 1 960 559, 81 лв. През 2008 г. вече изплатените суми са в размер на 3 446 658, 59 лв., а през 2009 г., когато през лятото на власт идват ГЕРБ, сумата стига 3 751 239, 30 лв. Бройката на договорите пък става 5898.

Рекордните плащания по граждански договори, които правят министерствата, са през 2012 г., последната от управлението на Бойко Борисов. Тогава общата сума достига 4 017 692, 34 лв. Средният хонорар в министерството на транспорта и в социалното пък доближава 5000 лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото