твоята гледна точка
По 400 лв. за здравето на всеки българин ще има догодина
Автор Vnews, добавено на 28.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

По 400 лв. за здраве се полага за всеки българин догодина. Това стана ясно вчера след като депутатите гласуваха на второ четене  бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Народните представители окончателно решиха 2,82 млрд. лв.  да отидат за здраве през 2014 година. Ако разделим тази сума на  7-милионното ни население, става ясно, че на всеки българин се полагат по 400 лв. за здравеопазване. Депутатите гласуваха и потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери да бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв. В приходната част на бюджета на касата догодина се очаква да постъпят  приходи и трансфери в размер на над 2,8 млрд. лв., или със 112,9 млн. лв. повече от тазгодишните. Със закона се актуализира и тазгодишният бюджет на касата. Към него се отпуснаха допълнително 27 млн. лева за тази година, които са спестени от парите за подслушване. Депутатите одобриха и увеличение на средствата за зъболекарите с 10 млн. лв.

Междувременно бюджетната комисия реши 10% данък да се връща само на хората, които през годината получават единствено доходи по трудов договор. Освен това те не трябва да надхвърля размера на 12 месечни минимални работни заплати, т. е. не повече от 4080 лв. годишно. Това предвижда предложение на лидера на БСП Сергей Станишев, внесено между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г. В приетия от комисията текст не се посочва кога той би трябвало да влезе в сила. Там обаче е записано, че получените доходи по трудов договор трябва да се декларират в годишната данъчна декларация. Това означава, че хората, които имат право да им бъде върнат данъкът, ще трябва да подадат декларация за доходите от 2014 г. до края на април 2015 г. Вчера на бюджетна комисия депутатите решиха да отделят още 29 млн. лв. за увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването през 2014 г. 22 млн. лв. от тях ще дойдат, като се съкратят разходите за лихви по централния бюджет, а още 7 млн. лв. ще бъдат осигурени от съкращаване харчовете за подслушване.Тези 29 млн. лв. ще бъдат изразходвани конкретно за ваксини.С пълно единодушие беше решено още да се намали бюджетът на Народното събрание. Така вместо 53 млн. лв. бюджетът на парламента за догодина ще е в размер на 52,4 млн. лв.Беше прието още да се създаде възможност младежката заетост да се стимулира чрез ваучери. Това ще важи за услугите, които младите хора предлагат по домовете. На финала депутатите от бюджетната комисия приеха поправка, според която производителите на ток от слънце и вятър ще плащат такса от 20 процента от преференциалната цена, която получават. Текстът е заложен в промяна на закона за енергията от ВЕИ, която се прави в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Министър Петър Чобанов очаква предложението на партия „Атака” да бъде дебатирано подробно в зала.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Ако България бъде обявена за вражеска страна на Русия, туризмът ни ще загуби милиони потенциални приходи, категорични са от бизнеса.

Туроператори настояват […]

 
Властта

Парламентът намали броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 15 и реши целият състав на комисията да се назначава […]

 
Здраве и красота

Яйцата са чудо, независимо в какъв смисъл тълкуваме твърдението.

Те са чудото на живота. Номер 1 сред суперхраните. Съвършеният белтък. Естествено “хапче” […]

 
Жълто

Херцогинята на Съсекс Меган издава детска книга за отношенията между баща и син през погледа на майката, съобщи Би Би Си.

„Пейката“ […]

 
 

към началото